Roy van Krieken Roy van Krieken
12/01/2022 20:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/01/2022 20:04

IMF: Bitcoin en de aandelenmarkt steeds meer verbonden

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
IMF: Bitcoin en de aandelenmarkt steeds meer verbonden

Foto: Bumble Dee / Shutterstock.com

Een nieuw onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt dat de wereld van cryptocurrencies niet langer te zien is als slechts een obscure activa klasse. Het onderzoek toont duidelijk dat bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies de afgelopen tijd enorm volwassen zijn geworden. Volgens het IMF brengt dit echter grote risico’s voor de financiële stabiliteit met zich mee

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Correlatie bitcoin en aandelen

Het onderzoek stelt dat de crypto markten en de aandelenmarkt steeds meer met elkaar verweven raken. In het verleden leek de crypto industrie volledig los te staan van de traditionele aandelenmarkt, maar sinds de coronacrisis, en de reactie van centrale banken op deze crisis, lijken beide sectoren erg met elkaar verbonden.

https://twitter.com/bit_hedge/status/1481054897416151040

Voorheen werd crypto daarom gezien als een investeringshedge ten opzichte van de aandelenmarkt, maar het onderzoek van het IMF stelt dat dit niet langer het geval is. Door de groeiende correlatie tussen beide markten werd het voordeel van diversificatie door te investeren in crypto steeds minder, aldus het IMF.

“Maar dit veranderde na de extraordinaire reactie van centrale banken op de crisis van begin 2020.”

Risico’s

Door de groeiende correlatie tussen de crypto markten en de aandelenmarkt ontstaan er een aantal grote risico’s volgens het IMF. Het kan er namelijk voor zorgen dat financiële schokken niet beperkt worden binnen een enkele activaklasse.

Mocht er paniek zijn in de aandelenmarkt, dan is de kans volgens het IMF groot dat dit zich ook naar de crypto markten kan verspreiden. Andersom kan dit uiteraard ook gebeuren. Het IMF geeft aan dat zij zich juist om die reden zorgen maken over de verwevenheid tussen beide markten.

“Door de relatief hoge volatiliteit en waarderingen, kan de groeiende correlatie binnenkort een gevaar zijn voor de financiële stabiliteit, vooral in landen met vergaande crypto adoptie.”

Daarom adviseert het IMF ook dat er een globaal regulerend raamwerk opgesteld moet worden om de risico’s voor de financiële stabiliteit die voortkomen uit de crypto markten te beperken.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie