Simon Bosch Simon Bosch
25/09/2023 05:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2023 05:00

Nieuwe gaten in wetgeving digitale euro gevonden

Nieuws
Nieuwe gaten in wetgeving digitale euro gevonden

Foto: g0d4ather / Shutterstock.com

De Europese Unie werkt hard aan de introductie van de digitale euro en de wetgeving eromheen. De digitale euro moet de Central Bank Digital Currency (CBDC) van Europa worden, maar niet iedereen ziet het project zitten. Zelfs een internationale werkgroep van financiële instituten heeft zijn bedenkingen.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Digitale euro steeds dichterbij, maar wel controversieel

Afgelopen juni heeft de Europese Commissie het wetsvoorstel voor de digitale euro al onthuld in het Europees Parlement. Sindsdien werkt de overheid het voorstel verder uit, en heeft het voorstel ook al de goedkeuring van het Nederlands kabinet. Ook bleek dat de munt overal in Europa geaccepteerd moet worden, iets waar het kabinet het mee eens is.

Het project is erg controversieel. De Europese Centrale Bank (ECB), die de CBDC zal uitgeven, ziet het project natuurlijk wel zitten. Maar ook binnen het Europees Parlement is er veel weerstand, want veel parlementsleden zien het nut er niet van in.

Advertisement

Nieuwe zorgen omtrent CBDC voor EU

Kennelijk heeft het Institute of International Finance (IIF) ongeveer dezelfde mening. Deze lobbygroep is opgezet door commerciële banken die het moet beschermen. Banken zullen onderdeel zijn van de CBDC-infrastructuur en zullen dus niet de stortingen van klanten verliezen, maar dat blijkt niet genoeg om de zorgen weg te nemen. In een beoordeling van het wetsvoorstel zet het er zeven op een rij.

Om te beginnen vindt het IIF dat de Europese Commissie niet goed de voor- en nadelen en risico’s heeft afgewogen. Een digital euro zou vlak na introductie namelijk kunnen leiden tot een gebrek aan financiële stabiliteit.

De digitale euro kan namelijk tot een bepaald bedrag offline worden bewaard. Wat dit bedrag precies zal zijn is nog niet bekend. De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk wil de limiet op 20.000 pond leggen, maar voor de digitale euro zou zelfs een limiet van 3.000 euro worden overwogen.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bankensector: ECB krijgt te veel invloed

Ook klaagt de lobbygroep over dat er te weinig financiële modellen samen met het IIF zijn gemaakt. Verder merkt de organisatie op dat de ECB niet in staat is om de transacties van individuen te identificeren als het gaat om de genoemde ‘offline transacties’.

Wat nog helemaal niet door de Europese Commissie is behandeld, is dat er eventueel belangenconflicten kunnen ontstaan. De ECB zal namelijk niet alleen de token uitgeven, maar ook de adoptie willen promoten en de rente bepalen. Maar tegelijkertijd moet de ECB banken stabiel houden en hun mogelijkheid om geld uit te lenen beschermen. Deze belangen zouden met elkaar kunnen botsen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement