Timo Bult Timo Bult
09/02/2022 08:28 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2022 08:28

Rusland wil crypto als valuta gaan erkennen, is dit de reden?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rusland wil crypto als valuta gaan erkennen, is dit waarom?

Foto: Denis Zhelnin/Shutterstock

Er is weer wat crypto nieuws uit Rusland, het land dat de afgelopen weken in een snelvaart lijkt te zijn gekomen wat betreft crypto regulatie. Het land wil cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) namelijk gaan reguleren als valuta in plaats van vermogen. De regulatie van crypto zou een belangrijke inkomstenbron voor Rusland kunnen betekenen.

Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Rusland wil bitcoin als valuta omarmen

Hoe crypto wordt opgenomen in de wet- en regelgeving verschilt nogal van land tot land. Rusland wil crypto nu als valuta gaan reguleren, zoals bitcoin oorspronkelijk bedoeld was. De Russische krant Kommersant deed verslag van de ontwikkelingen.

Vertaling van onderstaande tweet: “De regering en de Bank of Russia hebben overeenstemming bereikt over een toekomstig regime voor de circulatie van cryptocurrencies in Rusland: tegen 18 februari zullen ze een wetsontwerp opstellen over de circulatie van digitale valuta in de Russische Federatie, waarin cryptocurrencies worden erkend als een analoge van valuta’s, en niet van digitale financiële activa.”

De krant meldt dat Rusland het gebruik van crypto alleen in de legale sfeer zal toestaan. Gebruikers zullen zich volledig moeten identificeren via het banksysteem of vergunningshouders. Wat dit verder in de praktijk inhoudt is vooralsnog niet duidelijk. Daarvoor zullen we af moeten wachten tot 18 februari.

Crypto wetgeving kan Rusland miljarden opleveren

Dat Rusland er vaart achter lijkt te zetten is geen al te grote verrassing. Eerder werd het crypto bezit van Russen al op $200 miljard geschat. Analisten voor de Russische overheid schatten nu dat het land 1 biljoen roebels aan belastingen kan innen door crypto te reguleren. Dat komt neer op zo’n $13 miljard per jaar.

Het is een behoorlijke ommezwaai die we nu in Rusland zien. Eerder stelde de centrale bank van het land namelijk nog voor om bitcoin en crypto volledig te verbieden. Het ministerie van financiën kwam hier al gauw op terug, met ook Poetin die zijn steun uitsprak voor het reguleren.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie