Simon Bosch Simon Bosch
05/04/2023 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2023 19:15

“Tether gebruikte failliete Signature voor transacties naar VS”

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether rechaza acusaciones y tacha el informe de

Foto: photo_gonzo / Shutterstock.com

De afgelopen paar maanden zijn veel crypto bedrijven getroffen door fragiele financiële instituten. Maar in plaats van het geheimzinnige Tether (USDT) werd Circle getroffen door de bankencrisis. Toch lijkt Tether niet te ontkomen aan de problemen, het zou namelijk met Signature Bank hebben samengewerkt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tether had bankrelatie met Signature

De Amerikaanse overheid dwong Signature Bank halverwege maart om faillissement aan te vragen om verdere instabiliteit van het Amerikaanse bankenstelsel te voorkomen. Het bedrijf had meer dan 100 miljard dollar aan activa onder beheer en werd daarom gezien als een zogeheten systeemrisico.

Volgens critici vormde het sluiten van Signature Bank juist een waarschuwing vanuit de overheid. Het bedrijf was namelijk ‘crypto-vriendelijk’, terwijl de crypto-markt juist als risicovol wordt gezien.

Bloomberg schrijft op basis van zijn eigen bronnen dat Signature een belangrijke bankenpartner was voor Tether. Om precies te zijn werd de bank gebruikt om dollar-tegoeden van de VS naar de Bahama’s te verplaatsen. Hier lijkt Tether al sinds 2018 een deel van het onderpand van de stablecoin USDT te hebben gestald bij Capital Union Bank.

Het is onduidelijk wanneer de link met Signature begon, maar toen de bank door beleidsmakers werd neergehaald was de connectie er. Vanuit de bank is nooit duidelijk gemaakt of en hoeveel geld Tether bij Signature had liggen. Verder zou Tether volgens Bloomberg geen directe toegang hebben tot het Amerikaanse bankensysteem zonder Signature.

Advertentie

Blootstelling Tether blijft een vraagstuk

Wel zegt Tether-CTO Paolo Ardoino dat het bedrijf geen blootstelling heeft aan de failliete bank. Toch is er een hoop kritiek op Tether. Zo is het niet duidelijk waar het wél allemaal blootgesteld aan is.

Een kritische reaguurder op Twitter vergelijkt Tether’s stablecoin USDT met Circle’s USDC. Bij USDT is het helemaal niet duidelijk wat de situatie precies is. Bij USDC is dat wél het geval, zo was het bekend dat het blootstelling had aan Silicon Valley Bank (SVB).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie