Erik Juffermans Erik Juffermans
30/03/2023 05:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2023 05:15

Toezichthouders onderzoeken leidinggevenden van gevallen crypto banken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Helft van Amerikanen is bang voor een bankencrisis

Foto: Hurst Photo/Shutterstock

Eerder deze maand kwam het fundament van het Amerikaanse financiële systeem op losse poten te staan. Drie grote crypto gezinde banken sloten de deuren na zware liquiditeitsproblemen. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is een onderzoek gestart naar de rol van leidinggevenden bij Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank.

Crypto speurneus wordt ‘geïntimideerd’ door Amerikaanse overheid
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

22,5 miljard aan schade

Volgens de FDIC zijn de leidinggevenden verantwoordelijk voor wanbestuur dat de sluiting van de banken als gevolg heeft gehad. De voorzitter van de FDIC zegt dat de bestuurders van de banken kritisch onderzocht zullen worden “voor de verliezen die ze banken hebben aangedaan, en voor het wangedrag in het managen van de banken.”

De FDIC is een verzekeringsorgaan van de Amerikaanse regering dat verzekering biedt aan klanten van Amerikaanse banken. De val van SVB en Signature Bank heeft tot 22,5 miljard dollar aan schade geleid voor de FDIC. De problemen voor de twee banken begon na de ondergang van de crypto exchange FTX in november vorig jaar. De banken konden de liquditeitsschok niet te boven komen.

Naast SVB en Signature Bank sloot Silvergate als eerste de deuren aan het begin van de maand. De andere twee volgden snel daarna. Het lukte Silvergate echter in tegenstelling tot de andere twee banken zichzelf te liquideren en valt daardoor niet onder curatele van de FDIC.

Situatie was ernstiger dan gedacht

De Federal Reserve is als toezichthouder namens de Amerikaanse overheid indirect verantwoordelijk voor de ondergang van de banken. Michael Barr, vice-president van de Fed, geeft in een getuigenis aan op de hoogte te zijn geweest van het wanbestuur bij Silicon Valley Bank

In 2021 werden er al problemen gevonden in het liquiditeitsmanagement beleid. Een jaar later werd er nogmaals aan de bel getrokken vanwege problemen met het bestuur, interne controles en foutief risicomanagement. Ondanks dat kwam de neerval eerder deze maand als een schok. De Fed zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de ernst van de situatie.

Eerder deze maand schreven we dat de SEC en de DOJ een onderzoek deden naar de leidinggevenden van Silicon Valley Bank. De CEO en de CFO van de bank hebben namelijk in de weken voor de sluiting grote hoeveelheden van hun aandelen in het bedrijf verkocht. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie