Erik Juffermans Erik Juffermans
30/03/2023 05:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/03/2023 05:15

Toezichthouders onderzoeken leidinggevenden van gevallen crypto banken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Helft van Amerikanen is bang voor een bankencrisis

Foto: Hurst Photo/Shutterstock

Eerder deze maand kwam het fundament van het Amerikaanse financiële systeem op losse poten te staan. Drie grote crypto gezinde banken sloten de deuren na zware liquiditeitsproblemen. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is een onderzoek gestart naar de rol van leidinggevenden bij Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

22,5 miljard aan schade

Volgens de FDIC zijn de leidinggevenden verantwoordelijk voor wanbestuur dat de sluiting van de banken als gevolg heeft gehad. De voorzitter van de FDIC zegt dat de bestuurders van de banken kritisch onderzocht zullen worden “voor de verliezen die ze banken hebben aangedaan, en voor het wangedrag in het managen van de banken.”

De FDIC is een verzekeringsorgaan van de Amerikaanse regering dat verzekering biedt aan klanten van Amerikaanse banken. De val van SVB en Signature Bank heeft tot 22,5 miljard dollar aan schade geleid voor de FDIC. De problemen voor de twee banken begon na de ondergang van de crypto exchange FTX in november vorig jaar. De banken konden de liquditeitsschok niet te boven komen.

Naast SVB en Signature Bank sloot Silvergate als eerste de deuren aan het begin van de maand. De andere twee volgden snel daarna. Het lukte Silvergate echter in tegenstelling tot de andere twee banken zichzelf te liquideren en valt daardoor niet onder curatele van de FDIC.

Situatie was ernstiger dan gedacht

De Federal Reserve is als toezichthouder namens de Amerikaanse overheid indirect verantwoordelijk voor de ondergang van de banken. Michael Barr, vice-president van de Fed, geeft in een getuigenis aan op de hoogte te zijn geweest van het wanbestuur bij Silicon Valley Bank

In 2021 werden er al problemen gevonden in het liquiditeitsmanagement beleid. Een jaar later werd er nogmaals aan de bel getrokken vanwege problemen met het bestuur, interne controles en foutief risicomanagement. Ondanks dat kwam de neerval eerder deze maand als een schok. De Fed zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de ernst van de situatie.

Eerder deze maand schreven we dat de SEC en de DOJ een onderzoek deden naar de leidinggevenden van Silicon Valley Bank. De CEO en de CFO van de bank hebben namelijk in de weken voor de sluiting grote hoeveelheden van hun aandelen in het bedrijf verkocht. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie