Simon Bosch Simon Bosch
18/06/2023 12:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/06/2023 12:11

Aantal bitcoin wallets in zelfbeheer is een groot mysterie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aantal bitcoin wallets in zelfbeheer is een groot mysterie

Foto: Ira Lichi / Shutterstock.com

Het grote verschil tussen crypto en andere activa zoals beursgenoteerde aandelen is dat je cryptocurrencies zelf kunt verplaatsen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een wallet waar je zelf de toegang tot hebt. Maar het is niet altijd even duidelijk of dergelijke wallets van het type self custody zijn of niet. Volgens het on-chain analysebureau Santiment is het aantal van dit type wallet meten zelfs onmogelijk.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Meer mensen bewaren zelf hun crypto

Santiments hoofd van marketing, Brian Quinlivan, was te gast bij Cointelegraph voor een interview. Hier heeft hij het over hoe de inhoud van wallets van exchanges in drie jaar tijd gestaag veel minder is geworden. Rond het dieptepunt van de coronacrash van begin 2020 bevond 16,0% van alle bitcoins zich in de wallets van exchanges, maar nu is dit slechts 6,4%. Dit percentage is sinds februari van 2018 niet meer zo laag geweest als nu.

De trend is volgens Quinlivan onder andere veroorzaakt door de onzekerheid bij Binance en Coinbase, die begin deze maand beide zijn aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Ook het faillissement van FTX en anderen zal vermoedelijk een belangrijke rol hebben gespeeld, alhoewel de topman dergelijke bedrijven niet noemt.

Dit betekent dat meer mensen hun coins zelf vasthouden in self custody-wallets, zoals die van Trezor. Je hebt dan zelf toegang tot je private keys, waardoor in principe niemand anders bij je coins kan. Eén van de meest duidelijke gevolgen hiervan is dat de circulerende marktwaarde hierdoor daalt. Dit is het bedrag dat sites als CoinMarketCap en CoinGecko kunnen meten.

Advertentie

Aantal self custody wallets meten onmogelijk

Maar het meten van het aantal self custody-wallets is volgens Quinlivan praktisch onmogelijk, en het eigenlijk ook onmogelijk is om elke wallet van exchanges te monitoren. Als het dit aantal zou hebben, dan zou je de exchange wallets simpelweg af kunnen trekken van het totaal. De adressen die dan overblijven zijn dan self custody-wallets, zoals hardware wallets en software wallets.

Daarom kan het percentage BTC op exchanges ook enigszins afwijken van het daadwerkelijke percentage. Het moet ook gezegd worden dat mensen hun private keys kunnen verliezen, wat suggereert dat het aantal wallets waarvan de coins nog kunnen worden verplaatst lager is.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie