Simon Bosch Simon Bosch
29/07/2022 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2022 18:15

Bitcoin exchange Zipmex failliet: geen bailout in het verschiet?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: LookerStudio/Shutterstock

Eerder deze maand werd bekend dat nóg een crypto-bedrijf failliet is gegaan. Deze keer ging het om de Singaporese exchange Zipmex. Dit bedrijf had maar liefst 100 miljoen dollar uitgeleend aan Babel Finance, dat op de fles is gegaan toen crypto-hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) failliet ging. Nu het faillissement heeft aangevraagd is het bedrijf officieel niet meer te redden.

Binance keert terug naar India door miljoenenboete te betalen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Bescherming tegen rechtszaken voor exchange

In een blogpost deelt het bedrijf mee dat het vijf aanvragen heeft gedaan voor faillissementsbescherming. Het werkt samen met adviseurs om een goede herstructurering en vergoeding van crediteurs en investeerders mogelijk te maken. De juridische bescherming helpt Zipmex te voorkomen dat boze investeerders direct hun geld terugeisen bij de rechtbank.

In plaats daarvan zal voorzichtig worden gekeken wie zijn geld als eerste terugkrijgt, en hoeveel activa er überhaupt terug te krijgen zijn. Vermoedelijk wordt het platform zelf opgedoekt. Investeerders die een beperkte hoeveelheid tokens op Zipmex hebben staan zullen hoogstwaarschijnlijk niets terugzien van hun geld, afgaande op hoe groot de problemen bij het bedrijf zijn.

Volgens Forbes is Babel Finance Zipmex nog 48 miljoen dollar verschuldigd, en het krijgt in theorie nog 5 miljoen dollar van Celsius. Het is verder akelig stil rondom Zipmex. De grote exchange FTX is hard bezig om crypto-bedrijven links en rechts te voorzien van financiële steun, maar er lijkt niemand te zijn die Zipmex een bailout wil geven.

Advertentie

Meer moeilijkheden in crypto?

Of dit faillissement het einde van de berenmarkt aankondigt valt nog maar te bezien. Lettend op het verleden duren berenmarkten vaak relatief lang. Berenmarkten bestaan vaak uit drie fasen, waarin de laatste fase vaak wordt gekenmerkt door stilte. Mensen hebben dan vaak niet de behoefte om over hun investeringen te praten. Dit is soms een hele moeilijke fase om te overleven. Het kan erg lang duren en geld verdienen in dit stadium is niet altijd makkelijk.

Crypto-hedgefondsmanager Mike Novogratz denkt dat de bodem in oktober is, waarna we een nieuwe stierenmarkt zullen zien. In dat geval zou de berenmarkt net zo lang zijn als die in de vorige cyclus.

Mochten dit soort processen niet zo gunstig verlopen voor partijen die nog veel blootstelling hebben aan cryptovaluta, dan kan dat ervoor zorgen dat ook zij hun tokens moeten verkopen. Het einde van de berenmarkt kan dus nog even duren – wellicht inderdaad tot oktober.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie