Simon Bosch Simon Bosch
18/04/2024 20:10 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2024 19:00

Man had flashdrive met $2 miljard aan crypto, “niet wat je denkt”

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
satoshi-nakamtoto-turkse-man-2miljard-aan-crypto

Foto: Shutterstock/Szabolcs Magyar

In april van 2021 ging het nieuws dat de grote Turkse crypto exchange Thodex het doelwit van de grootste geldroof in de geschiedenis van het land was. Niet veel later werd bekend dat de 27-jarige CEO en oprichter, Faruk Özer, omgerekend tussen de 2 miljard en 10 miljard dollar zou hebben gestolen. In 2023 werd bekend wat zijn straf is geworden, maar er zijn ook aanwijzingen dat het allemaal één groot misverstand is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Grootste diefstal in Turkse geschiedenis

Thodex kwam van het één op het andere moment stil te liggen. Er zou sprake zijn van ‘verdachte praktijken’, waardoor de topman bang was dat het platform gehackt zou zijn. Özer koos er kort hierna voor om naar Albanië te vluchten, maar niet voordat hij naar verluidt ongeveer 2 miljard dollar aan cryptocurrencies op een USB-stick zette.

De autoriteiten zagen de stap echter als diefstal, waarna een grote klopjacht begon. In Turkije werden 62 aan de exchange verbonden mensen opgepakt, inclusief de broer en zus van de CEO. De Turkse premier Erdogan begon een grote ‘oorlog tegen cryptocurrencies’, en uiteindelijk werd Özer uitgeleverd aan de Turkse politie.

In september van 2023 werd bekend dat de topman een celstraf van maar liefst 11.000 jaar zou krijgen, net als zijn broer en zus. Verschillende andere betrokkenen zijn ook flinke straffen opgelegd.

Thodex was één van de grootste cryptobeurzen van Turkije. Het dagelijkse handelsvolume lag op het moment van de hack op ongeveer 500 miljoen dollar, en het had zo’n 400.000 klanten. Maar na de hack is het compleet opgedoekt. De hack is de geschiedenis ingegaan als één

Advertentie

Is Thodex-CEO onschuldig?

Wired concludeert dat het nog altijd niet duidelijk is of hij de fondsen inderdaad heeft gestolen, of dat het platform écht is gehackt. Het beeld dat Özer de dader was, is gebleven. Chainalysis noemde Thodex zelfs de grootste rug pull van het jaar. Bijna 90% van al het geld dat in rug pulls is gestolen was van Thodex. Toch is het volgens Wired dus nog steeds niet duidelijk of Özer inderdaad het geld heeft gestolen.

Het is niet de eerste keer dat er sprake is van zo’n verhaal. Ook de Amerikaanse cryptobeurs FTX is failliet gegaan doordat de topman, Sam Bankman-Fried (SBF) geld zou hebben weggesluisd. SBF pleit al sinds zijn arrestatie voor zijn onschuld.

Helaas zijn hacks nog steeds een groot probleem in de crypto-industrie. 2023 was een lucratief jaar voor hackers. Ondanks een lager aantal hacks ten opzichte van 2022, waren we vorig jaar getuige van enorme diefstallen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie