Simon Bosch Simon Bosch
07/01/2024 08:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2024 08:22

Politie doet onderzoek naar hack van decentrale crypto exchange

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/K.unshu

In november verloor de decentrale exchange dYdX 9 miljoen dollar aan een doordachte hack. Even leek het erop dat het een ongeluk was, maar dit was niet het geval. Afgelopen week is de vermoedelijke aanvaller geïdentificeerd.

Beruchte ‘crypto-koning’ SBF komt mogelijk weg met veel lichtere straf
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

YFI rug pull zorgt voor miljoenenverlies

De aanval voltrok zich op het handelsplatform, waar de hacker met 5x-hefbomen een grote longpositie in Yearn Finance’ token YFI had vergaard. Via ruim 100 verschillende walletadressen en de flinke hefboom kocht de hacker veel van de tokens op, wat een stijging van 215% veroorzaakte.

De stijging vond ook zijn doorslag bij andere exchanges, maar die was maar van korte duur. De hacker veroorzaakte namelijk een rug pull door zijn positie plotseling te verkopen. De hierop volgende crash veroorzaakte veel long-liquidaties, terwijl de hacker juist winst wist te pakken.

Een week eerder deed de hacker ironisch genoeg exact hetzelfde met SushiSwap’s native token SUSHI. De inleg van de crimineel was toen zo’n 5,3 miljoen dollar.

Advertentie

DYdX werkt samen met overheid na hack

In een postmortem beschrijft dYdX dat de ontwikkelaars samen met leden uit de community en forensisch onderzoekers de identiteit van de aanvaller hebben achterhaald. DYdX Trading onderzoekt nu wat het verder op juridisch vlak kan doen tegen de hacker. Daarvoor werkt het samen met wetshandhavers, alhoewel het niet vertelt welke instanties dit precies zijn.

Om te voorkomen dat hetzelfde mechanisme in de toekomst opnieuw kan worden uitgebuit, hebben de ontwikkelaars enkele maatregelen genomen op dYdX v3. Zo is het vanaf nu vereist om meer cash aan te houden als je met hefbomen handelt in markten waar minder liquiditeit is. Ook kun je bij het handelen met hefbomen minder in één keer aan je positie toevoegen.

Er bestaat ook al een vierde versie van het handelsplatform, dat is volgens het postmortem volledig ontworpen met deze risico’s in het achterhoofd. Daarvoor is de liquidity engine volledig voor herontworpen.

Adam Cochran, die dYdX-concurrent Synthetix (SNX) adviseert, gebruikte de aankondiging juist om extra olie op het vuur te gooien. Hij vindt het krom dat dYdX handelaren uit hun posities heeft moeten dwingen en vervolgens klaagt over gebruikers van het platform.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie