Rico Engelbarts Rico Engelbarts
28/11/2019 19:35 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/10/2023 13:49 Columns

Ethereum hard op weg een digitale financiële reus te worden

icon-columns
Columns

Foto: leksiv/Shutterstock

De ‘betaalmiddel of digitaal goud’-discussie wordt al jaren op Bitcoin toegepast. Bitcoin krijgt doorgaans het label ‘digitaal goud’ toebedeeld en de hodlers hebben dit jaar bewezen dat mensen nog steeds bereid zijn om bitcoin (BTC) voor een langere termijn vast te houden. Ethereum evolueert daarentegen op een andere manier naarmate het ecosysteem rijpt.
Een recent artikel van ethereumprice.org behandelt enkele token utility-grafieken die een interessante ontwikkeling laten zien. De grafieken geven namelijk aan dat ether (ETH) momenteel verantwoordelijk is voor minder dan de helft van alle transacties op het Ethereum-netwerk.
Volgens gegevens van Coin Metrics zijn er ongeveer 300.000 dagelijkse transacties met ERC20-tokens, vergeleken met ongeveer 290.000 ETH-transacties. Ethereum lijkt zichzelf inmiddels te hebben “geflipped”. De Ethereum-blockchain heeft een levendige en actieve token-economie die, zoals deze trend aangeeft, duidelijk aan het groeien is. 
Door bovenstaande ontwikkeling zullen ETH-beleggers zich achter hun oren krabben en zich afvragen waar het volgende moment van koers-actie vandaan zal moeten komen. Als ETH niet wordt gebruikt voor transacties, wat heeft de cryptocurrency dan voor nut of waarde? Ethereum evolueert en er ontstaat een nieuw ecosysteem dat decentrale financiering wordt genoemd (DeFi). Aangezien Bitcoin is veranderd van peer-to-peer (P2P) digitaal geld naar digitaal goud, beweegt Ethereum zich ook richting een store of value in plaats van een utility token.


Wil je meer lezen, horen, zien en leren? Surf dan naar members.crypto-insiders.nl voor onze meest waardevolle content. Denk aan koersupdates, trading signals, educatieve video’s, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer! Maak nu een lidmaatschap aan en probeer de eerste 30 dagen gratis! Bekijk hieronder een voorproefje:


Het DeFi-ecosysteem staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar heeft dit jaar een monumentale groei laten zien naarmate meer ETH wordt ingezet op leen-platformen die functioneren door middel van smart contracts. Volgens defipulse.com zit er momenteel 2,5 miljoen ETH in DeFi, wat een groei is van meer dan 90% ten opzichte van vorig jaar.
Deze opkomende industrie heeft de potentie om uit te groeien tot een monster, want het wantrouwen jegens banken neemt toe terwijl de wereld in een nieuwe recessie belandt. Voeg daaraan toe dat Ethereum volgend jaar overgaat op een Proof of Stake (PoS) consensusprotocol en er is ineens een andere manier om interesse te wekken voor een nieuwe vorm van financiering.
De waarde van Bitcoin is vrij duidelijk te definiëren: er zijn slechts 21 miljoen bitcoins en het aanbod zal afnemen naarmate de vraag toeneemt. Dat is dan ook de theorie die gelijk staat aan de theorie omtrent de waarde van goud. Bij Ethereum gaat deze theorie echter niet op omdat het als digitale olie kan worden beschouwd.
De uitgifte van ether (ETH) zal aanzienlijk dalen na de overgang naar “ETH 2.0” met het PoS-protocol. Dit betekent dat, hoewel de voorraadlimiet niet beperkt is, de uitgifte van tokens sterk zal worden teruggebracht van de huidige 4,4% tot minder dan 1%. Ethereum kan ook worden gebruikt via protocollen zoals MakerDAO en stable coins zoals DAI. Ethereum wordt hiermee bijzonder geschikt voor een wereld van gedecentraliseerde financiering; iets wat veel te lang op zich laten wachten gezien de huidige wankelende staat van het banksysteem.
Waar onze analist David van Ineveld de afgelopen weken nog aangaf niet veel interesse te hebben in het openen van bitcoin long-posities, hij vooral heel voorzichtig was en wachtte op een confirmerende move, heeft hij op dit moment wel interesse. Lees gauw verder in zijn gloednieuwe bitcoin (BTC) koersanalyse! 
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement
Advertisement