Simon Bosch Simon Bosch
15/07/2022 17:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/07/2022 17:11

Circle wil elke dag volledige USDC-reserves onthullen

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Circle wil elke dag volledige USDC-reserves onthullen

Foto: Gorev Evgenii/Shutterstock

Stablecoins zijn dit jaar een controversieel onderwerp geworden. In een berenmarkt is liquiditeit altijd van groot belang, en stablecoins horen daar aan bij te dragen. Maar nu verschillende van deze tokens hun link met hun fiat-valuta zijn verloren of zelfs helemaal naar nul zijn gegaan is het vertrouwen beperkt. Circle probeert daar wat aan te doen en is vanaf nu nog transparanter over zijn reserves.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Duidelijker over stablecoin onderpand

Circle is de uitgever van USD Coin (USDC), dat op dit moment na Tethers USDT de op één na grootste stablecoin is. In een blogpost benadrukt Circle dat het deze maand voor de eerste keer zijn volledige reserves heeft onthuld.

Het was al erg transparant over welke activa het precies aanhield om de waarde van USDC te dekken, het publiceert namelijk al een jaar elke maand hoeveel het totaal precies aan reserves heeft. Vorig jaar is het overgestapt naar uitsluitend US Treasury-bonds en cash. Zo kan Circle voorkomen dat de waarde van USDC minder wordt dan wat het aan onderpand heeft.

Nu komt daarbij dat het exact met identificatienummers aantoont welke obligaties het heeft aangeschaft en bij welke instituten de cashreserves liggen. De cashreserves zijn dollar-bankdeposito’s bij onder andere BNY Mellon, Customers Bank en US Bancorp. Mocht een activa bij één van deze instituten in de problemen komen, dan weet je precies hoeveel risico er in USDC zit.

Verder werkt Circle eraan om binnenkort dagelijks details over het onderpand updaten. Nu gebeurt dat nog één keer per maand.

Advertentie

USDC binnenkort de grootste stablecoin?

USDC is hard op weg om de grootste stablecoin te worden. USDT zou op dit moment op grote schaal worden geshort. Dat zal komen doordat het helemaal niet transparant is over wat de reserves van de stablecoin precies zijn, en voorheen zelfs erg riskante activa als onderpand hebben gehad.

Eerder dit jaar werd USDT plotseling ook instabiel nadat het Terra-ecosysteem instortte. Dat wekte de indruk dat er inderdaad iets aan de hand is bij Tether. Ondertussen wordt het Tether-ecosysteem steeds groter. Een goede reputatie en goed onderpand is voor Circle dus van het allergrootste belang. De marktwaarde van USDC is sinds de problemen in crypto begin mei al met ongeveer 10% gegroeid.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie