Roy van Krieken Roy van Krieken
25/01/2024 20:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2024 18:57

Cryptomunt stijgt 5000% in een dag, maar ontvouwt zich tot schandaal

icon-altcoins
Altcoin nieuws
rugpull-pump-dump-SAVM-Satoshivm

Foto: Shutterstock/Pressmaster

De cryptowereld is recent opgeschud door de opmerkelijke introductie van de SatoshiVM SAVM-token op 18 januari. Direct na de uitgifte schoot de marktkapitalisatie van SAVM omhoog, met een piek van maar liefst $90 miljoen. Dit was een stijging van enkele duizenden procenten binnen luttele uren, wat op zichzelf natuurlijk al krankzinnig is. Maar hier stopt het verhaal niet, want een donkere wolk is boven het project en de snelle stijging ontstaan.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Vermeende marktmanipulatie SAVM

De controverse rondom SAVM ontstond eigenlijk al snel. Er werden beschuldigingen geuit over marktmanipulatie. Uit data van Bubblemaps bleek dat maar liefst 15% van de totale voorraad van de token naar een klein aantal wallets was gestuurd, die toebehoren aan crypto influencers. Deze influencers verkochten vervolgens de tokens direct na ontvangst.

Het viel op dat sommige prominente investeerders die betrokken waren bij de private verkoop van SatoshiVM, snel winst namen op hun posities. Dit terwijl veel van hen eerst op sociale media aan volgers verkondigden dat SAVM de nieuwe hype zou gaan worden.

Ook het team achter SatoshiVM zelf zou binnen 48 uur al substantiele hoeveelheden tokens hebben verkocht. Volgens data van rug.ai zou het team met een winst van $4,7 miljoen vandoor zijn gegaan. Ook influencers hebben een mooie buit binnen weten te halen. Gezamelijk hebben zij $4,8 miljoen verdiend aan de lancering van SAVM. Allemaal signalen van een ordinaire pump-and-dump of rugpull.

Advertentie

De respons van SatoshiVM

In een poging om de lucht te klaren en de gemeenschap gerust te stellen, heeft het team van SatoshiVM aangekondigd een ‘Ask Me Anything’ (AMA) sessie op Reddit te houden. Een verdere reactie van het team is er nog niet gegeven.

Het is in ieder geval duidelijk dat de controverse niet snel zal verdwijnen. Alle signalen wijzen richting een pump-and-dump; een project waar de oprichters en insiders in korte tijd zoveel mogelijk geld mee hopen te verdienen, over de ruggen van investeerders. Dat wil echter niet zeggen dat alle investeerders geld zijn verloren. Zo wist een slimme handelaar in te spelen op de hype en in een klap miljonair te worden, al is hij natuurlijk zeer zwaar in de minderheid in dit geval.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie