Roy van Krieken Roy van Krieken
25/01/2024 20:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/01/2024 18:57

Cryptomunt stijgt 5000% in een dag, maar ontvouwt zich tot schandaal

icon-altcoins
Altcoin nieuws
rugpull-pump-dump-SAVM-Satoshivm

Foto: Shutterstock/Pressmaster

De cryptowereld is recent opgeschud door de opmerkelijke introductie van de SatoshiVM SAVM-token op 18 januari. Direct na de uitgifte schoot de marktkapitalisatie van SAVM omhoog, met een piek van maar liefst $90 miljoen. Dit was een stijging van enkele duizenden procenten binnen luttele uren, wat op zichzelf natuurlijk al krankzinnig is. Maar hier stopt het verhaal niet, want een donkere wolk is boven het project en de snelle stijging ontstaan.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Vermeende marktmanipulatie SAVM

De controverse rondom SAVM ontstond eigenlijk al snel. Er werden beschuldigingen geuit over marktmanipulatie. Uit data van Bubblemaps bleek dat maar liefst 15% van de totale voorraad van de token naar een klein aantal wallets was gestuurd, die toebehoren aan crypto influencers. Deze influencers verkochten vervolgens de tokens direct na ontvangst.

Het viel op dat sommige prominente investeerders die betrokken waren bij de private verkoop van SatoshiVM, snel winst namen op hun posities. Dit terwijl veel van hen eerst op sociale media aan volgers verkondigden dat SAVM de nieuwe hype zou gaan worden.

Ook het team achter SatoshiVM zelf zou binnen 48 uur al substantiele hoeveelheden tokens hebben verkocht. Volgens data van rug.ai zou het team met een winst van $4,7 miljoen vandoor zijn gegaan. Ook influencers hebben een mooie buit binnen weten te halen. Gezamelijk hebben zij $4,8 miljoen verdiend aan de lancering van SAVM. Allemaal signalen van een ordinaire pump-and-dump of rugpull.

Advertentie

De respons van SatoshiVM

In een poging om de lucht te klaren en de gemeenschap gerust te stellen, heeft het team van SatoshiVM aangekondigd een ‘Ask Me Anything’ (AMA) sessie op Reddit te houden. Een verdere reactie van het team is er nog niet gegeven.

Het is in ieder geval duidelijk dat de controverse niet snel zal verdwijnen. Alle signalen wijzen richting een pump-and-dump; een project waar de oprichters en insiders in korte tijd zoveel mogelijk geld mee hopen te verdienen, over de ruggen van investeerders. Dat wil echter niet zeggen dat alle investeerders geld zijn verloren. Zo wist een slimme handelaar in te spelen op de hype en in een klap miljonair te worden, al is hij natuurlijk zeer zwaar in de minderheid in dit geval.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie