Roy van Krieken Roy van Krieken
17/08/2021 13:14 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/08/2021 13:14

Bitcoin (BTC) mining netwerk herstelt weer? Winsten van miners stijgen enorm

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) mining netwerk herstelt weer? Winsten van miners stijgen enorm

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Een tijdje terug vonden er in China de omstreden maatregelen tegen crypto plaats. China verbande in een korte tijd het minen van bitcoin (BTC) met alle gevolgen van dien. Zo daalde de hashrate, de tijd die benodigd is om een block te minen, en werden miners in China opgedragen om hun spullen te pakken.

De leegte die hierdoor ontstond had grote invloed op de resterende miners. Doordat de hashrate kelderde werden ook de winsten van overgebleven miners lager. De totale kracht van het mining netwerk daalde met meer dan 50%. Uiteindelijk zou dit ertoe leiden dat de mining difficulty werd aangepast.

Bitcoin halving komt eigenlijk op het verkeerde moment: Coinbase
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Winsten stijgen enorm

Inmiddels krabbelt het netwerk langzaam weer op tot de oude niveaus. Volgens het analyse bedrijf Glassnode zijn de winsten van miners sinds het dieptepunt een tijdje terug weer met zo’n 57% gestegen.

Ook krabbelt de kracht van het mining netwerk beetje bij beetje terug naar de niveaus voor de nare ontwikkelingen in China. Op de piek in mei van dit jaar minede het netwerk zo’n 180 EH/s. Inmiddels is dit alweer 112,5 EH/s. 

Advertentie

Difficulty aanpassing

De belangrijkste reden voor dit herstel is de aanpassing van de difficulty. De difficulty bepaalt hoe moeilijk het is voor miners om een block te minen. Door het naar beneden schalen van deze difficulty is het dus makkelijk voor miners om bitcoins te minen. 

Als gevolg hiervan werd het weer aantrekkelijk om te minen. Zodoende verhuisden miners uit China naar andere landen zoals de Verenigde Staten en Mongolië. Het aanpassen van de difficulty was dusdanig effectief dat de winst van de miners dus met 57% steeg.

Uiteindelijk als het te makkelijk wordt om te minen wordt de difficulty weer omhoog geschroefd. Ook dit is ondertussen gebeurd. De afgelopen week wordt langzaam de difficulty weer omhoog gezet.

De maatregelen in China hadden grote gevolgen voor het bitcoin netwerk, zoveel is duidelijk. De mate waarin het netwerk in staat was om in een relatief korte periode weer te herstellen is echter opmerkelijk te noemen. Als zelfs een van de grootste economieën ter wereld bitcoin niet klein kan krijgen, wie of wat dan wel? Om die reden noemen veel analisten bitcoin ook wel onverwoestbaar

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie