Erik Juffermans Erik Juffermans
05/03/2024 18:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/03/2024 16:15

Bitcoin ETF instroom is slechts een fractie van wat komt, zegt expert

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Ontbijt: Memecoins onderuit, PayPal op Solana, Crypto op NYSE & meer

Foto: orhan akkurt/Shutterstock

De lancering van de Amerikaanse bitcoin (BTC) spot-ETF’s is tot dusverre een gigantisch succes. Er stroomde netto sinds de lancering op 11 januari al meer dan $9 miljard de bitcoin beursfondsen in.

Volgens Ric Edelman, een bekende investeerder, is dit pas het begin en zal er de komende twee jaar zelfs $150 miljard aan nieuw kapitaal bijkomen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

$150 miljard aan nieuwe instroom naar bitcoin ETF’s

Waar baseert Edelman dit precies op? Het is een simpel rekensommetje. Hij zegt dat op basis van onderzoeken ongeveer drie-kwart van investeringsadviseurs van plan is om kapitaal aan de bitcoin-ETF’s te alloceren. In totaal beheren deze individuele investeringsadviseurs $8 biljoen aan kapitaal.

De gemiddelde allocatie aan de ETF’s wordt volgens enquêtes geschat op 2,5 procent. Het rekensommetje concludeert dat er dus op basis van de huidige status ongeveer $150 miljard de bitcoin-ETF’s in zal stromen. 

Dit is overigens een zeer conservatieve voorspelling. Deze prognose is namelijk exclusief de regionale brokers en de institutionele investeerders. Deze $150 miljard is dus een minimale schatting.

De bitcoin market cap multiplier

Wat zou dit betekenen voor de waarde van bitcoin? De miljarden die tot dusverre de ETF’s zijn ingestroomd hebben al bijgedragen aan een sterke koersstijging. We kunnen ook berekenen wat een instroom van $150 miljard mogelijk met de koers zou doen.

Niet elke dollar die wordt geïnvesteerd in bitcoin leidt tot een stijging van de bitcoin marktkapitalisatie met één dollar. Dit heeft te maken met de ‘crypto multiplier’. Des te meer bitcoin worden vastgehouden als investering des te hoger deze multiplier is. Momenteel wordt er een zeer groot deel van alle bitcoins vastgehouden als investering waardoor deze multiplier een zeer hoge waarde heeft.

Op basis van deze ‘marketcap multiplier’ concludeerde een onderzoek van de Bank of America in 2021 dat de bitcoin koers met 1 procent stijgt voor elke $93 miljoen die wordt geïnvesteerd. $150 miljard gedeeld door $93 miljoen geeft ons een waarde van 1612.

Een instroom van $150 miljard zou dus leiden tot een BTC koersstijging van 1612 procent. Dat zou de koers naar een hoogte van ongeveer $1 miljoen per BTC brengen. Dit is echter in het scenario dat niemand zijn BTC verkoopt, heel realistisch is het dus niet. Wel toont het aan hoeveel effect een op het eerste oog relatief bescheiden kapitaalinstroom kan hebben.

Deze multiplier geldt overigens ook omgekeerd. Voor elke $92 miljoen aan bitcoin die wordt verkocht, daalt de koers met 1 procent.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie