Erik Juffermans Erik Juffermans
26/03/2024 13:46 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/03/2024 11:35

Bitcoin ETF’s zorgen voor unieke marktcyclus, volgens onderzoekers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF's zorgen voor unieke marktcyclus, volgens onderzoekers

Foto: Alexandru Nika/Shutterstock

De Bitcoin (BTC) halving komt steeds dichterbij. Naar verwachting zal de halving namelijk plaatsvinden op 20 april. In het verleden zag de bitcoin koers na de halving vaak een consolidatie periode. Volgens het meest recente rapport van 21Shares zou de bitcoin koers ditmaal een ander traject kunnen volgen. Dit heeft alles te maken met de impact van de Amerikaanse bitcoin Exchange-Traded Funds (ETF’s).

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Vraag naar bitcoin blijft stijgen

Historisch gezien is de Bitcoin halving het startschot van de bullmarkt. Maar deze cyclus lijken we ruim voor te liggen op schema. Zoals je waarschijnlijk weet noteerde BTC voor de eerste keer in de geschiedenis zelfs een all time high vóór de halving.

Volgens 21Shares heeft de introductie van de Amerikaans bitcoin spot ETF’s voor een gunstige vraag en aanbod dynamiek gezorgd. Institutionele investeerders hebben sinds dit jaar toegang tot bitcoin, en dit heeft tot een gigantische stijging van de vraag naar bitcoin geleid. En deze trend lijkt enkel door te zetten. 21Shares zegt dat banken en vermogensbeheerders nu ook overstag gaan.

“We zien het vroege begin hiervan met banken zoals Wells Fargo en Merrill Lynch die hun cliënten toegang tot de bitcoin spot ETF’s verlenen. Dit geldt ook voor selecte vermogensbeheerders, en Morgan Stanley is de bitcoin fondsen aan het evalueren voor zijn broker platform. Dit zijn tekenen van een nieuwe golf van vraag die eraan komt.”

Aanbod van bitcoin daalt

Het rapport van 21Shares merkt op dat het aanbod van BTC hard daalt. Bitcoin bezitters willen hun munten simpelweg niet verkopen. Over dit fenomeen schreven we gisteren ook al. Daar kun je hier meer over lezen.

Ook zijn er steeds minder bitcoin beschikbaar op exchanges. Bitcoin wordt steeds schaarser. Data toont aan dat bitcoin momenteel dezelfde tekenen vertoond die normaal na de bitcoin halving worden waargenomen. Dit is een ander teken dat we voor liggen op schema.

“Hoewel de groep lange termijn bezitters daalden met 4 procent, steeg het bitcoin bezit van nieuwe bezitters met 33 procent. Deze balans verschuiving zien we normaal aan de start van de bullrun na de halving. Maar nu vindt deze eerder plaats vanwege de externe ETF vraag.”

21Shares is duidelijk: de huidige bitcoin cyclus is niet te vergelijken met voorgaande cycli. De reden hiervoor is de gigantische vraag naar bitcoin als gevolg van de ETF’s. De huidige vraag en koerskracht, gekenmerkt door een nieuwe all time high voor de halving, zou een voorbode kunnen zijn van de groei die bitcoin deze cycle nog te wachten staat.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie