Simon Bosch Simon Bosch
23/08/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/08/2023 04:00

Bitcoin halving kan prijsexplosie naar $400.000 veroorzaken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halving kan prijsexplosie naar $400.000 veroorzaken

Foto: Dietrich Leppert/Shutterstock

Naar verwachting vindt in mei van 2024 de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Vanaf dat moment zal de beloning die miners ontvangen voor het produceren van een block op de blockchain half zo hoog liggen als nu. Mining-hostingprovider Blockware legt in een analyse uit wat we zouden kunnen verwachten.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Halving goed voor bitcoin koers

Op het sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) beschrijft Blockware dat elke halving erg bevorderlijk is voor de bitcoin koers. Volgend jaar zal naar verwachting 164.250 BTC minder gemined worden – dat is meer dan de gehele bitcoin-schatkist die MicroStrategy aanhoudt.

Doordat het nieuwe aanbod letterlijk wordt gehalveerd is de marktprijs de belangrijkste variabele die overblijft. Afgaande op het verleden neemt de vraag na een halving juist toe – investeerders zullen immers begrijpen dat het aanbod minder wordt na deze gebeurtenis.

Minstens zo belangrijk is dat de halving goed is voor het geringe aanbod vanwege de aanwezigheid van miners. Zij moeten hun coins namelijk verkopen om operationeel te blijven. Maar als er minder tokens zijn om te verkopen, dan moet de prijs uiteindelijk stijgen om de concurrentie van miners te rechtvaardigen.

Blockware denkt dat de prijs hierdoor in eerste instantie zal dalen, sommige miners zullen wel moeten verkopen. Dat idee wordt geëchood door analisten van onder andere JP Morgan, die denken dat veel miners het door de halving erg zwaar gaan krijgen.

Maar zodra de zwakste miners weg zijn geconcurreerd is er voor de overgebleven partijen minder druk om te verkopen. Er is namelijk minder concurrentie, wat het minen makkelijker maakt.

Advertisement

Bitcoin zelfde marktwaarde als goud?

Het miningbedrijf voorziet ook dat de verwachting dat bitcoin (BTC) steeds lagere rendementen zal halen niet klopt. Niet de marktwaarde bepaalt namelijk wat er met de prijs gebeurt, maar wat er op exchanges verhandelbaar is. Nu blijkt dat dit aantal van het totaal aan uitstaande tokens steeds lager wordt. Dat betekent dat de volatiliteit juist weer kan toenemen.

Een top van 400.000 Amerikaanse dollar in de volgende bullmarkt zou de trend van lagere rendementen van de afgelopen jaren doorbreken. Dit zou ook betekenen dat de totale marktwaarde van bitcoin dan net onder de huidige marktwaarde van goud zou komen te liggen. Uiteraard moeten we dan uitgaan van de huidige goudkoers. Toch is de marktwaarde van goud op dit moment niet mis; die ligt volgens schattingen op 12,7 biljoen dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement