Simon Bosch Simon Bosch
26/03/2024 20:37 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2024 15:34

Bitcoin halving om de hoek, hoe bereid je voor?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Dag van de Bitcoin halving met schommelende koersen

Foto: Mc_Cloud/Shutterstock

De eerstvolgende bitcoin halving is alweer bijna – naar verwachting op 22 april. Afgaande op het verleden is dit één van de belangrijkste gebeurtenissen voor de Bitcoin (BTC) blockchain, het is dus niet zo vreemd als je je wilt voorbereiden. Hier lees je hoe je dat zou kunnen doen.

Aandelen van bitcoin miners dalen wegens angst voor halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin halving niet goed voor hashrate

Bitcoin miners zullen na de halving slechts 3,125 BTC per block verdienen, in plaats van 6,25 BTC. Dat betekent dat ze meer moeite zullen hebben om winstgevend te blijven, als de prijs niet verder stijgt. Volgens veel analisten zal de halving daarom een zware beproeving zijn voor veel miners.

De halving is in het verleden gepaard gegaan met een tijdelijke daling van de hashrate van het Bitcoin-netwerk. Crypto-vermogensbeheerder Galaxy schat dat de daling zo’n 15 tot 20% zal betreffen. Als je miner bent, dan is het dus extra belangrijk dat je je productiekosten zoveel mogelijk verlaagt – zelfs als je nu met de hoge prijzen veel winst maakt.

Advertentie

Lagere bitcoin inflatie goed voor de prijs?

Ook kan de halving een invloed hebben op de bitcoin koers. Na deze overstap zal bitcoins inflatie namelijk half zo hoog zijn, en dat is in theorie gunstig voor investeerders. Als de vraag gelijk blijft terwijl het aantal coins dat wordt toegevoegd aan het aanbod halveert, dan kan dat zorgen voor een waardestijging.

Dit is wat de voormalige Nederlandse institutionele investeerder PlanB verwacht. Hij verwachtte in december al dat de koers door de halving zal stijgen tot bijna 500.000 euro. Vanaf de huidige koers zou dat neerkomen op een stijging van ongeveer 600%.

Maar volgens Lane Kasselman ligt het helemaal niet zo simpel. Hij verklaarde aan Cointelegraph dat de koers rond de halving in het verleden juist erg onvoorspelbaar was. Althans, wel vlak voor en na deze gebeurtenis. Daarom raadt hij aan om gewoon te dollar-cost averagen, wat betekent dat je op vaste momenten koopt zonder na te denken over de koers. Die is toch te onvoorspelbaar, aldus Kasselman.

Ook vindt hij het belangrijk dat investeerders onderzoeken hoeveel risico ze aandurven. Dit kan je helpen om een strategie te vinden die bij je past. De belangrijkste reden waarom je investeert in bitcoin is daar een belangrijk onderdeel van.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten. Deze dienen daarom alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie