Simon Bosch Simon Bosch
08/01/2024 12:52 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2024 12:03

Bitcoin spot-ETF: wat gebeurt er na de goedkeuring?

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
BlackRock Bitcoin ETF passeert de 100.000 BTC door recordinstroom

Foto: Tada Images/Shutterstock

Heel cryptoland hoopt van harte dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) binnenkort spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goed zal keuren. Maar wat hierna zal gebeuren is een groot vraagteken. Er gaan verschillende theorieën rond, terwijl die soms haaks op elkaar staan. Hier vind je de belangrijkste.

Dries Roelvink wordt crypto legende door meme van Binance
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Bitcoin ETF pessimisten bestaan nog steeds

Helaas voor bitcoin is niet iedereen optimistisch. Zo denkt de grootste investeringsbank ter wereld, JP Morgan, dat de goedkeuring van zo’n ETF een sell-the-news-reactie kan veroorzaken. Investeerders wachten namelijk al lang op dit positieve nieuws, waardoor de bitcoin koers juist zou kunnen dalen als het zover is.

Dit idee heeft niet alleen aanhangers uit de traditionele financiële wereld. Het is immers geen geheim dat JP Morgan en zijn CEO Jamie Dimon geen fan zijn van bitcoin. Onlangs verklaarde blockchain-analysebureau CryptoQuant hetzelfde. Na een goedkeuring zou de koers kunnen dalen tot 32.000 dollar.

Ook zou het voor een hoop problemen kunnen zorgen bij crypto exchanges, beargumenteerde Bloomberg-analist Eric Balchunas onlangs. Als iedereen bitcoin koopt en verkoopt via spot-ETF’s, dan verschuift al het volume van exchanges naar de uitgevers van deze ETF’s. Deze ETF’s zouden goedkoper en in veel gevallen gemakkelijker zijn dan handelen via een cryptobeurs.

VanEck-beursstrateeg Gabor Gurbacs heeft ook een creatieve visie. Hij denkt dat de impact van een goedkeuring wordt overschat. De spot-ETF’s zouden in eerste instantie slechts een paar 100 miljoen Amerikaanse dollar aantrekken.

Het grootste deel van dat geld zou bovendien ‘gerecycled’ zijn, waarmee hij lijkt te doelen op dat dit geld alvorens de goedkeuring al in crypto geïnvesteerd was. Het geld zou dan slechts worden verplaatst van bijvoorbeeld fysieke bitcoins op Coinbase of een op bitcoin-futures gebaseerd beursfonds naar de spot-ETF’s. Niet zo bijzonder dus.

Advertentie

Toch veel geld naar bitcoin?

Toch zijn er ook positieve verwachtingen. Uiteraard zijn er talloze analisten die verwachten dat de goedkeuring simpelweg voor zal zorgen dat enorme bedragen op de bitcoin-ETF’s kunnen landen. Er klotst namelijk veel geld rond op reguliere aandelenbeurzen. Zo zou het voor traditionele vermogensbeheerders gemakkelijk en überhaupt mogelijk zijn om te investeren in crypto.

Dit is het voornaamste argument dat al wordt gebruikt sinds de eerste ETF-aanvragen. Een voormalig directeur van de enorme vermogensbeheerder BlackRock verklaarde onlangs dat een ETF 17,7 biljoen (17.700 miljard) dollar naar de markt kan brengen. Dat zou afkomstig zijn van deze grote beleggers.

BlackRock is bovendien bereid om een handje te helpen – in ieder geval wel als zijn eigen bitcoin-beursfonds door de keuring bij de SEC komt. Mocht dat gebeuren, dan wil het in de eerste week al 2 miljard dollar investeren in zijn eigen fonds. Dat zou niet alleen vertrouwen in bitcoin zelf en de koers scheppen, het zou er vermoedelijk ook voor zorgen dat deze ETF de grootste in de markt zou zijn. BlackRock zou dan al een soort voorsprong hebben op de rest.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie