
Jim Rogers zegt dat de zwaarste economische recessie in zijn leven eraan komt. Dat meldde de bekende 77-jarige Amerikaanse investeerder onlangs in een interview met The Economic Times.
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn centrale banken overal ter wereld enorme bedragen aan het printen ter ondersteuning van de economie. Dat zal echter slecht aflopen op de lange termijn, zegt Rogers.
De wereld zat al diep in de schulden in de economische recessie van 2008. Sindsdien zijn de schulden overal ter wereld alleen maar sterk toegenomen. Rogers zegt dat het deze keer tot “vreselijke problemen” zal leiden.
In 2008 had de wereld een groot probleem vanwege te hoge schulden. Deze schulden zijn overal omhooggeschoten, zelfs in India en China. Tien jaar geleden had China vrijwel geen schulden. Nu hebben ze enorm veel. De volgende keer dat we een probleem hebben, en dat is nu, wordt de ergste in mijn leven. Het ligt simpel. De schuld is nu veel, veel, veel hoger. Het zal erger zijn. We hebben deze problemen om de paar jaar. De volgende wordt vreselijk.
Aldus de investeerder. Ondanks de recessie lijkt de aandelenmarkt het vooralsnog goed te doen. Rogers meldt dat dit komt omdat het bijgedrukte geld voornamelijk naar deze markten toegaat, maar uiteindelijk zullen we hiervoor de prijs moeten betalen.
Bijna elk land ter wereld drukt en geeft nu veel geld uit en dat geld moet ergens heen. Het gaat naar de markten toe. Bedenk dat er in november over zes maanden een verkiezing is in de VS en al die jongens willen herkozen worden. Ze geven niet om jou, mij of onze kinderen. Ze geven om november en om herkozen te worden. Dus de markten zullen een tijdje in orde blijven. De schuld gaat echter overal door het dak, geld wordt overal bijgedrukt en uiteindelijk zullen we de prijs moeten betalen.
Door de bovenstaande redenen zoeken veel investeerders momenteel een zogeheten ‘veilige haven’ op. Rogers meldt dat hij zelf goud en zilver in bezit heeft. Bitcoin (BTC) is ook een steeds populairdere optie onder investeerders en in tegenstelling tot goud heeft het een bekend maximaal aanbod. Rogers is zelf echter geen fan van cryptocurrencies, hij zei in juni dat de markt nog in een zeepbel zit en uiteindelijk niets waard zal zijn.