Simon Bosch Simon Bosch
20/01/2023 16:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/01/2023 16:33

Dit fonds verkocht zijn bitcoins nét op tijd en maakte $1,8 miljard winst

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dit fonds verkocht zijn bitcoins nét op tijd en maakte $1,8 miljard winst

Foto: Krakenimages.com/Shutterstock

De afgelopen bullmarkt zijn veel grote investeerders ingestapt of hebben coins bijgekocht. PayPal-medeoprichter Peter Thiel was één van de meest prominente investeerders in de jonge markt, en vocaal was hij er ook over. Toch heeft zijn investeringsfonds verkocht.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Founders Fund verkocht bitcoin

Dat schrijft Financial Times op basis van zijn eigen bronnen. Founders Fund is een durfkapitaalfonds waar Thiel één van de oprichters van is. Dit bedrijf heeft al sinds 2014 een flinke positie in bitcoin (BTC), maar volgens FT verkocht het fonds eind maart 2022 een groot deel van de hand gedaan. Een groot deel van de crypto-positie bestond uit bitcoin, verklaarde het fonds vorig jaar aan TechCrunch.

Maar vlak na dit interview heeft het fonds zijn positie verkocht, schrijft Financial Times. De prijs lag toen rond 42.000 dollar, ongeveer 40% onder de all-time high van november 2021. Dat was ook net op tijd, want begin mei stortte het stablecoin-ecosysteem Terra (LUNA) in.

Sinds Founders Fund zijn coins verkocht is de bitcoin prijs met nog eens 50% gedaald. Of het bedrijf ook andere tokens heeft verkocht is niet bekend. Hoe groot de positie precies was is niet bekend, maar Founders Fund zou er 1,8 miljard dollar op hebben verdiend.

Ironisch is dat hij de crypto-markt ‘de meest eerlijke markt die er is’ noemde. Inmiddels weten we dat Celsius mogelijk niet legitiem heeft gehandeld en dat zelfs FTX zich schuldig zou hebben gemaakt aan fraude.

Advertentie

Thiel toch voorstander van crypto?

Thiel zal geen glazen bol hebben, waardoor dit soort situaties niet gemakkelijk in te schatten zijn. Opmerkelijker is dat hij in een interview op de Bitcoin 2022 Conference verklaarde dat de hoge BTC-prijs een teken was dat centrale banken failliet waren. Dit zou het einde van het fiatvaluta-regime signaleren. Die conferentie vond begin april plaats, dus nádat Founders Fund zijn tokens verkocht.

Ook verzette hij zich tegen bitcoin-critici, waaronder Warren Buffet. Thiel noemde hem zelfs een ‘sociopathische opa uit Omaha’. Buffet noemde bitcoin te speculatief, zijn rechterhand noemde de activa ‘een soort geslachtsziekte’. Founders Fund verkocht niet alleen zijn bitcoins, maar ook andere activa, waaronder Airbnb en Palantir. Dat heeft investeerders volgens Financial Times ongeveer 13 miljard dollar opgeleverd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie