Simon Bosch Simon Bosch
02/11/2022 07:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2022 07:04

El Salvador wil informatie bitcoin-aankopen niet publiek maken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
El Salvador wil informatie bitcoin-aankopen niet publiek maken

Foto: ViewFinder nilsophon/Shutterstock

Er is geen enkel land ter wereld dat zo is overtuigd van Bitcoins doel als El Salvador. Dit Centraal-Amerikaanse land heeft een enorm bedrag in bitcoin (BTC) gestopt. Maar de overheid wil niet bekendmaken om hoeveel geld het precies gaat.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

El Salvador niet transparant over BTC-holdings

Dat blijkt uit een document van BANDESAL, een El Salvadoraanse ontwikkelingsbank. BANDESAL (Banco de Desarrollo de El Salvador) heeft een fonds van 150 miljoen opgezet om El Salvadoranen de mogelijkheid te geven om hun BTC te verkopen voor Amerikaanse dollars. BANDESAL zal hiervoor direct met de overheid samenwerken.

Uit het hierboven gelinkte document blijkt dat inwoners weliswaar gemakkelijk hun tokens kunnen verkopen, maar ze hebben geen inzicht in de transacties zelf. Dat heeft ALAC El Salvador ontdekt, een anti-corruptie-organisatie van buiten de overheid.

Dat is in zekere zin wat tegenstrijdig. Het voordeel van Bitcoin in dit soort situaties is dat alle transacties openbaar zijn. In principe kan iedereen met genoeg kennis de transacties volgen. Maar de ontwikkelingsbank is niet bereid om klanten informatie te geven over waar de tokens naartoe gaan. Niemand kan dus controleren hoeveel coins de investeringsbank en daarmee de overheid daadwerkelijk bezitten, de overheid kan in theorie dus bitcoins verduisteren.

Uiteraard geldt voor crypto-investeerders zoals jij en ik dat we helemaal niet onze investeringen publiekelijk hoeven te maken. In principe is dat privé-informatie, zolang je je belasting betaalt en je je aan de wet houdt hoef je deze details aan niemand te geven.

Advertentie

Bitcoin niet populair in El Salvador

Iets meer dan een jaar geleden maakte El Salvador van Bitcoin ‘legal tender’, wat betekent dat de crypto een wettelijk betaalmiddel is en dat ondernemers het niet mogen weigeren. Dat is nogal een stap, en populair was de wet niet. Maar liefst 70% van de inwoners zou er tegen zijn, en nu lijkt 77% van de bevolking geen fan te zijn.

Ook met het aantal Bitcoin-betalingsautomaten loopt El Salvador niet meer voor. Dat aantal is inmiddels in Spanje groter dan in El Salvador.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie