Simon Bosch Simon Bosch
16/08/2023 09:52 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/08/2023 09:52

Goed voor Bitcoin? Amerikaanse staatsschuld bereikt recordhoogte

Nieuws
De een na grootste bitcoin bezitter ter wereld is geïdentificeerd

Foto: Skrypnykov Dmytro/Shutterstock

Onlangs beschreven we wat het zou kosten als we met zijn allen de gehele Nederlandse staatschuld zouden aflossen. Helaas is het bedrag dat iedere Nederlander op zou moeten hoesten enorm. Maar de Verenigde Staten zitten nog veel dieper in de penarie, daar ligt de staatsschuld namelijk nog veel hoger. Voor Amerikanen is dat slecht nieuws, maar het probleem heeft ook een lichtpuntje.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Schuld Verenigde Staten is gigantisch

De site US Debt Clock houdt nauwkeurig bij wat de Amerikaanse overheidsschuld op elk gegeven moment is. Momenteel is deze al meer dan 32,7 biljoen dollar. Volgens de Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) was de verhouding tussen de staatsschuld en het Bruto Binnenlands Product (BBP) eind 2022 144%.

Sindsdien is de economie enigszins gegroeid, terwijl de schuld nog harder is gegroeid. Het schuldenplafond van de VS is immers niet voor niets met spoed verhoogd. Dat betekent dat de schuld-BBP-verhouding vermoedelijk nog hoger ligt dan 144%.

De Amerikaanse bevolking heeft naar schatting meer dan 340 miljoen mensen. Als we uitgaan van een schuld van 32,7 biljoen dollar, dan betekent dat elke Amerikaan zo’n 97.500 dollar af zou moeten betalen. Dat is simpelweg niet mogelijk.

Advertentie

Slechts voor de dollar, maar goed voor bitcoin

De enorme schuld heeft een goede kant en een slechte kant. Het goede nieuws is dat dit aflossen ook niet per se zal hoeven. Dat zou namelijk een verwoestend effect hebben op de economie – zelfs als iedereen een jaar lang onbetaald door zou werken, zou de schuld namelijk nog niet afbetaald zijn.

Dat betekent dat er veel geld geprint moet worden om de schuld af te betalen, en gelukkig kan dat. Maar positief voor de nationale valuta is dit over het algemeen niet, deze wordt dan namelijk minder waard ten opzichte van andere goederen, diensten en financiële producten.

Het is mogelijk wel goed voor bitcoin (BTC) en andere crypto. Bitcoin werd enigszins in het leven geroepen als een oplossing tegen het afdrukken van nieuw geld door centrale banken. Het heeft namelijk een vast aanbod: er zullen nooit meer dan 21 miljoen BTC in de wereld bestaan. Het wordt daarom gezien als een uitstekende oplossing tegen het geldprinten van centrale banken.

De Amerikaanse dollar en bitcoin hebben de laatste jaren ook vaak een hoge negatieve correlatie met elkaar. Dat betekent dat wanneer de ene waarde toeneemt, de andere waarde afneemt, en vice versa.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie