Ivo Melchers Ivo Melchers
29/11/2023 12:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/11/2023 10:24

Wéér bitcoin beursfondsen uitgesteld, maar dat blijkt goed nieuws

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wéér bitcoin beursfondsen uitgesteld, maar dat blijkt goed nieuws

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft uitstel aangevraagd voor Bitcoin (BTC) beursfonds-aanvragen van vermogensbeheerders Franklin Templeton en Hashdex. Terwijl dit in eerste instantie klinkt als een domper, schuilt er een aangename verassing in deze ontwikkeling die zeer gunstig blijkt te zijn voor de lancering van een Bitcoin beursfonds op de Amerikaanse markt.

Bankkrediet krimpt voor tweede keer in 50 jaar: de impact op bitcoin
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s in de wachtkamer

Gisteren vroeg de toezichthouder voor zowel Franklin Templeton als Hashdex uitstel aan om tot een definitief besluit te komen in haar beoordelingsprocedure. Het nieuws kwam uit een onverwachte hoek aangezien de SEC voor beide aanvragen nog tot 1 januari de tijd had om een antwoord in te dienen.

De SEC heeft aangegeven dat het publieke input wil ontvangen voordat het een definitieve beslissing neemt over het goed- of afkeuren van de bitcoin beursfondsen van Franklin Templeton en Hashdex. Het besluit komt slechts enkele weken nadat de commissie voor het eerst uitstel had aangevraagd voor beide vermogensbeheerders.

Reacties op beide fondsen moeten binnen 21 dagen binnen zijn, met een periode van weerlegging die 2 weken duurt.

Wat betreft de aanvraag van Franklin Templeton vroeg de SEC om commentaar over prijsmanipulatie op de BTC-markt, evenals de surveillance sharing agreement met Coinbase en de correlatie tussen BTC spot- en futuresprijzen.

De voorgestelde fondsstructuur van Hashdex is een stuk complexer dan die van Franklin Templeton. Het fonds zal namelijk gestructureerd zijn als een futures Exchange Traded Fund (ETF) die spot-BTC aanhoudt. In plaats van afhankelijk te zijn van een overeenkomst met Coinbase zou Hashdex bitcoins verkrijgen van andere beurzen op de Chicago Mercantile Exchange (CME), en het zou uitsluitend op dat mechanisme vertrouwen om de koers van bitcoin te bepalen.

De SEC heeft vragen gesteld over de omvang en beschikbare liquiditeit van de CME. Ook willen ze weten hoe de sponsor, Toroso Investments, de relatie tussen de BTC prijs op de CME en op niet-gereguleerde beurzen berekent.

Massa-goedkeuring bitcoin ETF’s op komst?

Bloomberg ETF-analist James Seyffart schreef gisteren op X dat de SEC deze stap waarschijnlijk heeft gezet om vóór 10 januari, de laatste deadline voor de gezamenlijke aanvraag van ARK Invest en 21Shares, alle ETF-aanvragen tegelijk goed te keuren. Dit heeft te maken met het feit dat de commentaarperiode voor zowel franklin Templeton als Hashdex nu vóór 10 januari zullen afsluiten.

Voorheen werd de kans door analisten al op 90 procent geschat dat de toezichthouder alle ETF-aanvragen voor bitcoin goed zal keuren vóór 10 januari.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie