Simon Bosch Simon Bosch
28/10/2023 16:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/10/2023 13:40

Grote nieuwe Ethereum update komt eraan, maar wanneer?

icon-ethereum
Ethereum nieuws
ethereum-update-2024

Foto: Shutterstock/AFANASEV IVAN

Ethereum (ETH) heeft al verschillende grote softwareupgrades ondergaan die het netwerk veel sneller en schaalbaarder moesten maken, maar daar is vooralsnog niet veel van gekomen. Een nieuwe upgrade moet hier verandering in brengen. Helaas zullen hier nog even op moeten wachten.

Ethereum schiet met 17% omhoog door positieve geruchten omtrent ETF’s
Ethereum schiet met 17% omhoog door positieve geruchten omtrent ETF's

Volgende Ethereum upgrade komt pas volgend jaar

Op donderdag hielden Ethereum’s core-ontwikkelaars volgens Blockworks een vergadering, waar zij de plannen voor de komende tijd beschreven. EIP-4844 was een belangrijk onderwerp. Deze upgrade kennen we ook wel als ‘Dencun’. Zoals altijd zijn het eigenlijk twee upgrades die tegelijkertijd worden uitgevoerd; ‘Deneb’ is voor de consensuslaag en Cancun is voor de uitvoerende laag.

Prysm Labs-ontwikkelaar Potuz verklaarde dat de upgrade voor het mainnet niet in 2023 zal worden uitgevoerd. Op de 10 ontwikkelaarsnetwerken (devnets) is de upgrade op de uitvoerende laag al doorgevoerd als test, maar geen enkele upgrade is goed verlopen. Op de consensuslaag verliep het een stuk beter.

Het is niet de eerste keer dat een upgrade pas later wordt uitgevoerd. Vorige maand was de Holesky-upgrade voor het testnet, daarmee liepen de ontwikkelaars ook al achter op schema. Ook deze upgrade verliep niet helemaal volgens plan.

Advertentie

Goldman Sachs optimistisch over Ethereum

Goldman Sachs verwacht ongeveer hetzelfde, schrijft CoinDesk. Op donderdag zou de Amerikaanse investeringsbank in een brief aan investeerders hebben verklaard dat de Dencun-upgrade waarschijnlijk pas in het eerste kwartaal van 2024 plaats zal vinden.

“De grootste verandering [die Dencun teweeg zal brengen] is dat [layer-2-protocollen] sneller data zullen ontvangen dankzij proto-danksharding. Dat zal de transactiekosten voor rollups verlagen,” aldus Goldman.

Lagere transactiekosten voor layer-2-blockchains zullen uiteindelijk worden doorgegeven aan eindgebruikers. Een ‘rollup’ is het proces waarbij een snellere tweede blockchain (layer-2) transacties verwerkt, en ze vervolgens op de Ethereum-blockchain zet.

Proto-danksharding maakt het volgens de bank ook gemakkelijker om in de toekomst upgrades uit te rollen. Het is het voorstadium van ‘danksharding’, dat geïmplementeerd zal worden als onderdeel van de Surge-upgrade. Met danksharding zal het netwerk ook efficiënter worden. Maar in plaats van dat deze upgrade gebruikt zal worden om transacties sneller te maken, zal het worden gebruikt om grotere transacties mogelijk te maken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in 'unieke' ethereum diefstal
Broers stelen €23 miljoen in 12 seconden in ‘unieke’ ethereum diefstal
Bitcoin en ethereum ETF's zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Bitcoin en ethereum ETF’s zien plotselinge omslag in sentiment in Hongkong
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Sinds 2023 wekelijks €25 aan ethereum kopen: dit is het resultaat
Advertentie