Simon Bosch Simon Bosch
03/12/2023 09:56 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/12/2023 09:56

Goud bereikt recordwaarde na optimistisch economisch nieuws

icon-finance
Finance nieuws
Goud bereikt recordwaarde na optimistisch economisch nieuws

Foto: K.unshu/Shutterstock

De prijs van goud gaat al sinds halverwege 2020 zo goed als zijwaarts. Weliswaar ging de koers tussen toen en nu wat op en neer, maar echt grote koersschommelingen hebben we nog niet gezien. Toch heeft de koers op vrijdag het hoogste niveau ooit bereikt. De torenhoge rentes lijken een belangrijke reden te zijn – de markt is er volgens analisten van overtuigd dat de rentes binnenkort zullen worden verlaagd.

Even tussendoor: In samenwerking met Crypto Insiders geeft GoldRepublic 1 gram gratis goud ter waarde van 61 euro weg! Deze actie loopt tot 12 december. Onderaan dit artikel lees je hoe het werk.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Powell optimistisch in speech

Afgelopen vrijdag hield Federal Reserve-directeur Jerome Powell zijn periodieke toespraak. Ook dit keer kwamen de hoge rentes en inflatie weer aan bod, maar de centrale bank heeft nog niet aangekondigd de rentes te verlagen. Speculatie over zo’n stap vindt Powell vooralsnog voorbarig, want er bestaat nog steeds een serieus risico op een toenemende inflatie.

Toch bleef Powell vrij optimistisch. De jaarlijkse inflatie is in november uitgekomen op 3,2%, iets lager dan de verwachte 3,3%. Ook was de kerninflatie de afgelopen zes maanden in de Verenigde Staten gemiddeld slechts 2,5%, wat erg in de buurt komt van het doel van 2% van de Fed. Verder benadrukt hij dat de economie ondanks de renteverhogingen nog steeds bijzonder sterk oogt.

Advertentie

Goud bereikt record

De optimistische houding lijkt te zijn overgeslagen naar investeerders. Op vrijdag alleen al is goud met ruim 1,8% gestegen. Zowel gemeten ten opzichte van de euro als ten opzichte van de dollar was dit een record – zij het met slechts een paar euro of dollar.

De koers sloot de dag ook sterk af op ongeveer 1904 euro per ons. Voor aandelenmarkten was het ook goed nieuws, maar goud reageerde vooralsnog het sterkste. Als het gele metaal zijn opwaartse trend doorzet, dan laat het de zijwaartse trend van de afgelopen paar jaar achter zich.

Investeerders die [nu goud kopen] concentreren zich op Powells commentaar dat de rentes zich in remmend territorium bevinden, wat zou kunnen betekenen dat de rentes snel zullen worden verlaagd, constateert de professionele handelaar Tai Wong aan CNBC.

Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
  • icon-finance
    Finance nieuws

Pak vóór 12 december gratis 1 gram goud

Investeren in goud kan erg ingewikkeld zijn. Je hebt te maken met een fysiek metaal, en de verkoper moet maar te vertrouwen zijn. Met GoldRepublic maak je investeren een stuk gemakkelijker. Het Nederlandse platform biedt elke cryptohouder een gram goud ter waarde van 61 euro gratis. Let op, deze actie loopt tot 12 december.

Je kunt deze gratis gram goud al in ontvangst nemen door een account bij GoldRepublic aan te maken en minimaal 100 euro aan goud, zilver of platina goud aan te schaffen. Dit kan de eerste stap zijn naar een meer gebalanceerde en potentieel winstgevende beleggingsstrategie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie