Simon Bosch Simon Bosch
15/10/2023 09:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/10/2023 23:27

Chinese bitcoin miners volgens VS een ‘gevaar voor staatsveiligheid’

icon-mining
Mining

Foto: Ms. Li/Shutterstock

Halverwege 2021 maakte de Chinese overheid het officieel illegaal om te doen aan crypto mining. Veel miners zaten toentertijd in China vanwege de goedkope stroom, waardoor een enorme exodus van deze bedrijven uit china ontstond. Een groot deel belandde in de Verenigde Staten, maar de Amerikaanse overheid is hier niet meer zo blij mee. Chinese miners worden zelfs als een gevaar voor de nationale veiligheid beschouwd.

Ongekende bitcoin verkoop door miners, voorraad laagst in jaren
  • icon-mining
    Mining

Chinese bitcoin miners vlak naast kernraketten VS

Volgens The New York Times houdt de Amerikaanse overheid verschillende Chinese miners in de gaten. Niet omdat China via deze miners een bedreiging kunnen vormen voor het Bitcoin (BTC) netwerk, maar voor de directe nationale veiligheid van de VS. Dat komt met name door de locaties die de bedrijven uitkiezen voor hun werkzaamheden.

Eén van de Chinese miners is gevestigd in Cheyenne, Wyoming. Deze staat verwelkomt crypto-bedrijven met open armen, zo ook Chinese bedrijven. Maar het bedrijf dat de overheid in de gaten houdt heeft zijn miners pal tegenover een datacentrum van Microsoft opgezet. China is geen vreemde van het stelen van gevoelige informatie, en in dit datacentrum heeft connecties met het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Tot overmaat van ramp ligt het bedrijf opvallend dichtbij een Amerikaanse luchtmachtbasis, die bovendien intercontinentale kernraketten paraat houdt. Van dit type luchtmachtbasis zijn er maar drie in de VS, schrijft de zakenkrant. Dat maakt de locatie erg nuttig voor mogelijke Chinese spionnen.

De bedrijfsstructuur maakt de situatie nog extra ingewikkeld. Het bedrijf is namelijk verbonden aan vijf andere bedrijven, die allemaal gelinkt zijn aan één enkele brievenbusfirma in New York. Verschillende Chinese miners in de VS zouden ingewikkelde bedrijfsstructuren gebruiken om te verbergen dat ze banden hebben met de Chinese overheid.

Advertentie

Nog steeds bitcoin mining in China

Veel van deze bedrijven zijn in korte tijd vertrokken uit China. Volgens onderzoek waren de Verenigde Staten hierna goed voor 35% van de totale bitcoin hashrate. Ook nu nog is het nog steeds illegaal om in China te doen aan bitcoin mining. Toch zouden er nog steeds miners actief zijn in het land, die tegenwoordig stiekem gebruikmaken van locaties en stroom van Chinese overheidsgebouwen. Het land is dus nog steeds niet af van al zijn miners.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie