Simon Bosch Simon Bosch
05/09/2023 16:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/09/2023 16:30

Duurzame dinsdag: Hoe Bitcoins vuile imago steeds groener wordt

icon-mining
Mining
Duurzame dinsdag: Hoe Bitcoins vuile imago steeds groener wordt

Foto: Leonid Ikan/Shutterstock

Vandaag is de eerste dinsdag van september, en die staat al sinds 1997 in het teken van ‘Duurzame Dinsdag‘. Op deze dag ontvangt het kabinet een koffertje met een groot aantal duurzame ideeën. Nog niet zo lang geleden was je een gekkie als je begon over duurzaamheid het klimaat, maar dat is vandaag de dag wel anders. Deze tak van sport staat tegenwoordig steeds hoger op het lijstje van overheden en het bedrijfsleven. Voor crypto zijn de gevolgen ook groot, maar niet per definitie negatief.

Bitcoin mining difficulty keldert naar laagste niveau in maanden
Bitcoin mining difficulty keldert naar laagste niveau in maanden

Overheden streng voor bitcoin miners

Overheden waren een paar jaar geleden nog vrij onverschillig wat bitcoin (BTC) en crypto mining betreft, maar met name sinds vorig jaar is daar verandering in gekomen. Toen werd opeens duidelijk hoe sceptisch veel regeringen zijn op Proof-of-Work, waaronder de  Europese overheid. Toch stemde het Europees Parlement tegen een compleet verbod op mining.

Dit jaar maakte ook de Amerikaanse regering duidelijk dat het niet zo warm werd van dit deel van de crypto-industrie, omdat het de klimaatdoelen in de weg kan zitten. Gelukkig voor Amerikaanse miners is de beoogde extra belasting van 30% nooit ingevoerd.

Advertentie

Bitcoin mining kan ook schoon

Vorig jaar lag het energieverbruik van het Bitcoin-netwerk alleen al op bijna 1% van de totale energiebehoefte van de hele wereld. Dat klinkt als erg veel, maar volgens voorstanders is dit minder erg dan je zou denken. Veel van de energie die bitcoin miners gebruiken zou zonder mining namelijk hoe dan ook verloren gaan. Miningbedrijven doen de wereld dus een plezier door de energie wél te gebruiken.

Daarbij moeten we bijvoorbeeld denken aan het affakkelen van aardgas, dat ontstaat als restproduct in de olie-industrie. De hoeveelheid aardgas die bij het aanboren van aardolie vrijkomt is zó klein dat het economisch niet rendabel is om het af te vangen. Dankzij bitcoin mining is dit wél de moeite waard. Veel bedrijven in de sector stappen daarom langzaam maar zeker over op mining.

Dit is exact wat het grote Nederlandse boekhoudkantoor KPMG onlangs voorstelde. Als crypto mining ingezet wordt als stimulans om te verduurzamen, dan is dit juist erg positief.

Bitcoin miners op rand van afgrond: crash maakt 19 van 25 machines onrendabel
Bitcoin miners op rand van afgrond: crash maakt 19 van 25 machines onrendabel

Creatieve crypto mining doeleinden

Een andere energiebron is afkomstig van een nog veel opmerkelijkere plek: afvalbergen. De organische stoffen die op de stort liggen worden namelijk omgezet in methaan, en energiebedrijven willen dit gebruiken om energie mee op te wekken. Zo kun je op een enorm duurzame manier minen. Methaangas is namelijk 84 keer zo sterk als CO2.

Als je het om zou zetten, dan zou de impact op het klimaat juist enorm kunnen bijdragen aan een schoon milieu. Dat is exact wat de Amerikaan Daniel Batten wil doen met zijn nieuwe bedrijf, waar hij onlangs 13 miljoen dollar voor heeft opgehaald.

Er zijn nog veel meer creatieve takken van sport binnen de wereld van crypto mining. Zo heeft een creatieve sleutelaar het verwarmingselement van zijn wasmachine vervangen door mininghardware, en anderen zetten het in als verwarming. Dat gebeurt zelfs op grote schaal, zo delft een Nederlandse kas bitcoin om de planten te verwarmen. Normaal gebeurt dat met gas.

’s Werelds grootste Bitcoin miner verkoopt niets ondanks prijsdaling
's Werelds grootste Bitcoin miner verkoopt niets ondanks prijsdaling

Impact BTC mining flink overschat

Ook bleek eind augustus dat het onderzoekers het verbruik van bitcoin misschien flink hebben overschat. Het daadwerkelijke verbruik zou volgens de meest conservatieve schattingen 16,8% lager liggen, volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin miners in de problemen? Opbrengst bereikt dieptepunt
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Bitcoin-miners stelen bijna $1 miljard aan stroom in Maleisië
Advertentie