Roy van Krieken Roy van Krieken
09/09/2022 05:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/09/2022 05:04

Witte Huis: Crypto kan klimaatdoelen in de weg zitten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Witte Huis: Crypto kan klimaatdoelen in de weg zitten

Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Het Witte Huis heeft gisteren bekend gemaakt dat zij zich grote zorgen maken over het energieverbruik van de crypto industrie. Dit energieverbruik zou zelfs zo problematisch kunnen zijn dat het een obstakel gaat vormen voor het halen van klimaatdoelen. Volgens het Witte Huis zou de crypto industrie mogelijk een substantiële negatieve impact op het klimaat kunnen hebben.

Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Het energie-debat en cryptocurrencies

Al langere tijd wordt de discussie over het energieverbruik van verschillende crypto netwerken gevoerd in de context van het klimaat. Vooral proof-of-work (PoW) cryptocurrencies zijn hierin van belang. Immers, dit zijn over het algemeen de netwerken met een hoog energieverbruik. Voorbeelden van PoW-netwerken zijn Bitcoin (BTC) en, nog ongeveer een week althans, Ethereum (ETH).

Een bureau binnen het Witte Huis kwam vandaag met een rapport waarin zij eigenlijk stellen dat de Verenigde Staten actie moet ondernemen om de uitstoot die gemoeid gaat met cryptocurrencies te beperken. Er wordt niet ingegaan op mogelijk beleid om dit daadwerkelijk te bewerkstelligen.

“Afhankelijk van de energie-intensiteit van de gebruikte technologie, zouden crypto-activa bredere inspanningen kunnen belemmeren om ‘net zero’ koolstofvervuiling te bereiken in overeenstemming met de Amerikaanse klimaatverbintenissen en doelstellingen,” verklaarde het bureau van het Witte Huis.

Volgens het onderzoek van het Witte Huis verbruiken crypto netwerken in de Verenigde Staten momenteel bijna evenveel energie als alle persoonlijke computers in Amerikaanse huishoudens.

Crypto mining en de Ethereum merge

Het is duidelijk dat het rapport vanuit het Witte Huis vooral kritiek heeft op PoW crypto netwerken. Dergelijke netwerken maken namelijk gebruik van het mining proces om het netwerk te beveiligen en hiervoor wordt een gigantische hoeveelheid computerkracht ingezet, met een hoog energieverbruik als gevolg.

Het Ethereum netwerk zag de bui al een tijdje hangen en zij besloten daarom over te stappen op proof-of-stake (PoS) tijdens de merge. Deze update zal waarschijnlijk volgende week ergens plaatsvinden en zal ervoor zorgen dat het energieverbruik van het netwerk keldert.

 In het Ethereum nieuws was onlangs te lezen dat de Amerikaanse bank Citigroup stelt dat dit energieverbruik met maar liefst 99,95% zal dalen. Op dat moment wordt het Ethereum netwerk natuurlijk een minder groot doelwit voor overheden en klimaat-toezichthouders.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie