Erik Juffermans Erik Juffermans
27/05/2023 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/05/2023 14:00

Brazilië test eigen digitale valuta met hulp van Visa en Microsoft

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Brazilië test eigen digitale valuta met hulp van Visa en Microsoft

Foto: rafapress/Shutterstock

Brazilië heeft nieuwe details aangekondigd over een aanstaande test omtrent zijn digitale valuta. 14 bedrijven en instituties zijn geselecteerd om de functionaliteit van de CBDC te gaan testen in deze pilot. Opvallende deelnemers zijn Microsoft en betalingsgigant Visa.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Brazilië maakt grote stappen

Een CBDC, kort voor Central Bank Digital Currency, is een stablecoin uitgegeven door een centrale bank. Een zeer groot aantal centrale banken zijn inmiddels bezig met de ontwikkeling van een CBDC. Een pilot, of testfase, is een cruciale stap in die ontwikkeling. Je kunt het zien als de generale repetitie. 

De groep deelnemers van de Braziliaanse pilot is vooral afkomstig uit de financiële sector. Zo doen bedrijven en instituten uit de betalingssector, de bankensector, de crypto industrie en de financiële markten mee. Mogelijk komen er nog meer deelnemers bij. Tot midden juni heeft de Braziliaanse centrale bank de tijd om de groep compleet te maken. In de eerste fase van de pilot zal de CBDC getest worden op privacy- en programmeringfuncties. Zodra de groep deelnemers compleet is, zal de pilot snel van start gaan.

Zoals gezegd zijn veel landen bezig met de ontwikkeling van een eigen CBDC. Deze vormen van digitale valuta maken gebruik van blockchain technologie. Als gevolg zijn ze vele malen efficiënter, sneller en goedkoper in gebruik dan bestaande valuta. Het is dus begrijpelijk dat centrale banken staan te trappelen om te starten met hun CBDC’s.

Introductie van CBDC’s lastig

Sommige landen maken al gebruik van CBDC’s, waaronder China en Nigeria. De introductie van, respectievelijk de digitale yuan en de e-Naira, is tot dusverre echter geen groot succes. Het lijkt niet zo gemakkelijk om mensen te laten wennen aan een totaal nieuwe vorm van geld, en dit proces levert de nodige problemen op.

In China wordt wanhopig geprobeerd het volk de digitale yuan op te leggen met bijvoorbeeld gratis airdrops en uitbreiding van functionaliteiten. De volgende poging is de volledige uitbetaling in de digitale yuan van overheidspersoneel in een stad ten noorden van Shanghai.

In Nigeria werd zelfs een limiet op cash ingevoerd om het gebruik van de e-Naira in een stroomversnelling te brengen. Dit leidde enkel tot chaos. Opvallend genoeg kochten mensen vervolgens massaal bitcoin (BTC). Zo verhandelde bitcoin destijds op Nigeriaanse markten 60 procent hoger dan op reguliere crypto markten.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie