Simon Bosch Simon Bosch
25/04/2024 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/04/2024 19:13

Ethereum staking-dienst EigenLayer op het randje van een crisis

Ethereum-ETH
icon-ethereum
Ethereum nieuws
Ethereum staking-dienst EigenLayer op het randje van een crisis

Foto: sweeann/Shutterstock

De crypto-industrie heeft geen gebrek aan opmerkelijke diensten en protocollen, en EigenLayer is daar één van. Dit is geen losse altcoin, maar een dienst die op de Ethereum-blockchain is gebouwd. Sinds eind vorig jaar is de vastgelegde waarde op dit protocol compleet losgebarsten, maar de enorme populariteit heeft ook een keerzijde. EigenLayer zou wel eens te maken kunnen krijgen met een liquiditeitscrisis.

Bitcoin koers naar $93.000 door dit patroon? Dit zijn de mogelijkheden
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Investeerders duiken op EigenLayer

Met EigenLayer kun je je ether uit het stakingcontract van Ethereum (ETH) gebruiken als onderpand, zodat je het als het ware kunt kopiëren. Hierna kun je je coins opnieuw gebruiken, bijvoorbeeld om het opnieuw te staken voor extra rendement. Met het zogeheten ‘re-staking’ kun je je rendement in principe verdubbelen.

Investeerders zien er wel brood in; eind vorig jaar begon de Total Value Locked (TVL) van EigenLayer opeens hard te stijgen vanaf een waarde van omgerekend ongeveer 250 miljoen dollar. Pas begin april verliet het platform zijn bètafase, terwijl het toen al miljarden beheerde. Volgens DefiLlama heeft EigenLayer op dit moment een TVL van ruim 15,6 miljard dollar. De dienst heeft ook investeringen ontvangen van durfkapitaalfonds Andreessen Horowitz (a16z).

Advertentie

Ethereums EigenLayer komt geld tekort

Maar het project kampt nu met een probleem: een ernstig gebrek aan liquiditeit, of ‘nieuw geld’. Bijna al het kapitaal is namelijk gebruikt voor re-staking, concludeert de ontwikkelaar chudnov op sociale mediaplatform X. Hij werkt aan één van de decentrale apps (dApps) op EigenLayer.

Maar het protocol heeft volgens chudnov iets minder dan 10% van dit geld nodig voor de beveiliging van het platform. Omdat het op dit moment niet genoeg heeft, zou het protocol genoodzaakt kunnen zijn om de rendementen hard te laten dalen. Genoeg geld voor het uitbetalen van de deelnemers is er anders niet.

Er zijn volgens chudnov twee oplossingen voor dit probleem. Ontwikkelaars zouden een ‘shitcoin’ kunnen maken om de TVL kunstmatig hoog te houden. Dit is in het verleden van de crypto-industrie ontelbaar vaak fout gegaan, maar het is wel de gemakkelijkste weg. De tweede oplossing is het maken van nieuwe diensten om het rendement te garanderen, zoals geldmarktfondsen en derivatenmarkten.

Toch heeft dit vermoedelijk als nadeel dat het extra risico’s met zich meebrengt. Een andere oplossing zou kunnen zijn om weer limieten in te voeren op hoeveel tokens je mag gebruiken voor re-staking. Die zijn halverwege april namelijk opgeheven.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie