Simon Bosch Simon Bosch
15/10/2023 20:48 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2023 17:05

Grote winst in bitcoin rechtszaak, maar crypto onder vuur door oorlog

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote winst in bitcoin rechtszaak, maar crypto onder vuur door oorlog

Foto: Drop of Light/Shutterstock

Elke week blikken we terug op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. Twee weken geleden was niet zo gunstig voor cryptocurrencies, maar afgelopen week was nog dramatischer. De winst van de afgelopen paar weken heeft de markt weer grotendeels ingeleverd.

XMR, ANT, MULTI, VAI houders opgelet: verkoopdruk kan flink toenemen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Oorlog in Israël, bitcoin daalt

De bitcoin koers is in een week tijd met ongeveer 5% gedaald. Altcoins daalden ook, wat suggereert dat veel investeerders bearish waren en niet hun bitcoins verkochten voor altcoins. Aan de vooravond van afgelopen week stond de oorlog in Israël, die werd afgetrapt door grootschalige raketaanvallen van terrorismeorganisatie Hamas.

Volgens Israëlische media maakte Hamas veelvuldig gebruik van cryptocurrencies om de oorlog te financieren. Deze organisatie alleen al zou 41 miljoen dollar aan crypto hebben ontvangen – en dan laten we aanverwante organisaties in Israël nog buiten beschouwing. Hamas zou ook accounts hebben gehad op Binance. Samen met de crypto exchange rolden Israëlische veiligheidsdiensten bijna 200 accounts op met een onbekend bedrag aan coins.

Helaas kijkt de Amerikaanse politiek nu ook een stuk strenger naar de sector. Het parlement heeft een verstoft maar streng crypto-wetsvoorstel uit de la getrokken, dat volgens critici een vernietigende werking zou kunnen hebben op de Amerikaanse crypto-industrie.

Advertentie

Cryptobeurs FTX kocht Chinese ambtenaren om

Inmiddels loopt de rechtszaak tegen voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried (SBF) op volle toeren. Afgelopen dinsdag werd bekend dat Bankman-Fried voormalig Alameda Research-CEO Caroline Ellison dwong om veel geld van FTX-klanten te stelen. Ook zou SBF Chinese ambtenaren hebben omgekocht. Een deel van het geld stond namelijk op bevroren rekeningen van Chinese cryptobeurzen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

SEC gooit handdoek in de ring in bitcoin rechtszaak

Ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft het druk met rechtszaken. In de zaak die het tegen Coinbase is gestart noemde het dat crypto geen intrinsieke waarde heeft. Je zou denken dat dit genoeg reden is voor de beleidsmaker om de rechtszaak tegen Grayscale voort te zetten, maar hier heeft het niet voor gekozen.

Afgelopen vrijdag was namelijk de laatste dag waarop de SEC in hoger beroep kon gaan tegen Grayscale, maar dit heeft het niet gedaan. Dit betekent niet dat de bitcoin spot-ETF van Grayscale automatisch zal worden goedgekeurd. Toch zijn analisten wel optimistisch, volgens Bloomberg is de kans groot dat de SEC vóór het eind van 2023 al goedkeuring zal geven.

Tot slot is onlangs een nieuw schilderij van Rembrandt ontdekt. Aanvankelijk werd gedacht dat het werk ‘Aanbidding der Koningen’ van een leerling van Rembrandt was, maar uiteindelijk bleek het door Rembrandt zelf gemaakt te zijn. Hierdoor blijkt het nu een bizarre waarde te hebben.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie