Thom Derks Thom Derks
24/03/2024 18:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2024 12:57

Waarom aanstaande vrijdag belangrijk zal zijn voor Bitcoin

Bitcoin-BTC
Analyses
Waarom komende donderdag belangrijk wordt voor de bitcoin koers

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

Bitcoin (BTC) zit sinds het bereiken van de koers van 73.800 dollar op 14 maart in een lastig parket. Het lukt de bulls maar niet om het positieve momentum te herpakken en de spot bitcoin-ETFs zagen deze week 5 achtereenvolgende dagen van netto-uitstromen.

Op woensdag kwam er heel even een lichtpuntje voor bitcoin, nadat de Amerikaanse centrale bank minder streng was dan de markt verwacht had.

Voor deze week lijkt komende vrijdag echter cruciaal te worden voor de bitcoin koers. Waarom precies? Dat gaan we je de komende 3 minuten uitleggen.

Cardano (ADA) lijkt klaar voor grote uitbraak uit belangrijke zone
Cardano (ADA) lijkt klaar voor grote uitbraak uit belangrijke zone

Volatiele tijden voor bitcoin

Het zijn volatiele tijden voor bitcoin en dat zorgt voor een hoop onzekerheid bij investeerders. Afgelopen woensdag was het de beurt aan de Amerikaanse centrale bank om een nieuw rentebesluit te nemen. Zoals verwacht hielden zij de rente op hetzelfde niveau, maar vooral de persconferentie van voorzitter Jerome Powell zorgde voor opluchting op de markt.

Iedereen rekende op een extreem strenge Powell, die ons zou vertellen dat het mogelijk nog langer kan duren voordat we de eerste renteverlagingen zien, omdat de inflatie in januari en februari een stuk hoger uitviel dan verwacht.

Dat kan alsnog gebeuren, maar Powell gaf aan dat hij in principe nog steeds op 3 renteverlagingen rekent voor 2024.

Image
Bron: Amerikaanse centrale bank

Zijn centrale bank verwacht dat de rente in 2024 op 4,6% eindigt en voorspelt een Core PCE inflatie van 2,6% voor het einde van dit jaar. De Core PCE is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank en die moet uiteindelijk naar 2,0% om de oorlog tegen de inflatie te winnen.

Voor komende vrijdag staat deze inflatiemeter weer op het programma. Om die reden belooft vrijdag dus belangrijk te worden voor de bitcoin koers.

Advertentie

Wat kunnen we verwachten van bitcoin?

Het is lastig om harde uitspraken te doen over de bitcoin koers op de korte termijn. Er heerst op dit moment simpelweg teveel onzekerheid in de markt.

Afbeelding

Wel opvallend is dat de Amerikaanse overheid eerder deze week opnieuw een steunpakket van 1,2 biljoen dollar goedkeurde. Dat betekent dat er weer een bak geld aan de schuld van 34,5 biljoen dollar wordt toegevoegd.

Het begrotingstekort van Amerika zal hierdoor oplopen naar ruim 3 biljoen dollar, wat een verdubbeling is van de 1,6 biljoen dollar die de overheid zelf verwacht. Als Amerika op dit tempo doorgaat stijgt de schuld dit jaar nog naar 36 biljoen dollar.

Dat is bullish voor bitcoin, omdat mensen hierdoor nog sneller zullen vluchten van de Amerikaanse dollar naar assets als bitcoin, goud en aandelen.

Zoek je meer verdieping in crypto?

In onze Discord community bespreken we dagelijks belangrijke macro-economische ontwikkelingen en hun potentiële impact op de bitcoin koers.. Je betreed hier een veilige plek waar handelaren van alle niveaus kennis uitwisselen.

Stel je vragen aan deskundige analisten en top handelaren over handel, markttrends en crypto-onderwerpen in een bruisende community. Daarnaast organiseren we wekelijks live-streams en webinars voor handelaren die zich verder wil verdiepen in technische analyse.

Praat mee op Discord

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Geen onderdeel van een categorie nieuws

SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
5 personen beslissen over de komst van Ethereum ETF’s
Advertentie