Roy van Krieken Roy van Krieken
05/02/2022 17:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2022 17:40

NFT kunnen gebruikt worden voor witwassen: Amerikaanse Ministerie van Financiën

icon-nft
NFT nieuws
Marktmanipulatie in crypto: miljarden aan wash trading ontmaskerd

Foto: Billion Photos/Shutterstock

Non-fungible tokens (NFT) hebben de wereld van cryptocurrencies als een storm veroverd. De populariteit van NFT’s gaat volledig door het dak en de sector krijgt zelfs een behoorlijke aandacht van de mainstream media. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Financiën kleeft er echter ook een mogelijke negatieve kant aan het succes van NFT’s.  

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Witwassen met NFT’s

In een rapport, dat gisteren werd gepubliceerd, stelt het Ministerie namelijk dat zij geloven dat NFT’s criminelen een nieuwe manier biedt om geld wit te wassen. Het feit dat NFT’s grenzeloos over de hele wereld in een oogwenk gekocht en verkocht kunnen worden, is voor het Ministerie een doorn in het oog.

“De mogelijkheid om sommige NFT’s via het internet over te brengen zonder zich om geografische afstand te bekommeren en bijna ogenblikkelijk grenzen kunnen overschrijden, maakt digitale kunst vatbaar voor uitbuiting door degenen die illegale opbrengsten van misdrijven willen witwassen, omdat de waardeverplaatsing kan worden bewerkstelligd zonder de potentiële financiële, regelgevings- of onderzoekskosten van fysieke verzending”

Het zijn ernstige woorden van het Ministerie. Hoewel er niet direct met de vinger gewezen wordt naar de NFT sector, is het duidelijk dat het Ministerie gelooft dat NFT’s voor criminelen een eenvoudige en veilige manier zijn om geld wit te wassen. 

Overdreven angst

Het valt natuurlijk niet te ontkennen dat er geld wordt witgewassen met de koop en verkoop van NFT’s, maar volgens crypto onderzoeksbureau Chainalysis is de hoeveelheid geld dat hiermee gemoeid gaat gering.

Chainalysis stelt dat in het vierde kwartaal van 2021 zo’n $1,4 miljoen afkomstig uit verdachte wallet adressen naar NFT marktplaatsen werd verstuurd. Dat bedrag komt niet eens in de buurt van het totaal dat naar verluid wordt witgewassen binnen de crypto industrie. In 2021 zou er zeker $8,6 miljard aan cryptocurrencies zijn gebruikt om illegaal verkregen geld wit te wassen. Dat is alsnog maar zo’n 0,1% van alle crypto transacties van 2021. “Misdaad wordt een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency-ecosysteem,” aldus Chainalysis.

Dit bedrag is vervolgens weer minuscuul vergeleken met het totale bedrag dat wordt witgewassen met fiat valuta. Men kan dus stellen dat de zorgen van het Amerikaanse Ministerie van Financiën enigszins overdreven zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie