Roy van Krieken Roy van Krieken
09/09/2023 18:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/09/2023 18:00

Bitcoin mysterie: overleden man gaat er met €230 miljoen vandoor?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
QuadrigaCX-cotten-scam-bitcoin-exchange-ponzi

Foto: Shutterstock/Ayman alakhras

De cryptowereld werd in 2018 opgeschrikt door een verbluffend nieuws: Gerald “Gerry” Cotten, de oprichter van QuadrigaCX, één van Canada’s grootste crypto exchanges, was plotseling overleden. Maar zijn dood was niet het grootste mysterie; ongeveer $250 miljoen aan fiatgeld en cryptocurrency leek met hem te zijn verdwenen. Het verhaal werd al snel een doolhof van beschuldigingen, twijfels en complottheorieën.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Wie was Gerry Cotten?

Gerald Cotten was een opvallende figuur in de crypto wereld. Hij groeide Cotten op in een omgeving van ondernemerschap. Zijn ouders hadden een antiekwinkel en hij studeerde af aan de York University in Toronto met een bachelor in bedrijfseconomie.

Maar Cotten’s duistere talenten begonnen zich al vroeg te tonen. Op 15-jarige leeftijd zette hij zijn eerste piramideschema in beweging, S&S Investments, dat tot 150% rendement beloofde in slechts 48 uur.

In 2014 lanceerden Cotten en Michael Patryn de exchange QuadrigaCX. Aanvankelijk leek het een legitiem platform. Maar, zoals met veel dingen rondom Cotten, waren er schaduwen van twijfel. Beiden hadden hun sporen verdiend in identiteitsfraude, witwassen van geld en andere twijfelachtige complotten.

QuadrigaCX kwam op het toneel op een moment dat bitcoin (BTC) net begon aan zijn ongekende stijging. In 2017 verwerkte de beurs meer dan $1 miljard aan transacties. Maar de werkelijke problemen begonnen pas toen de waarde van Bitcoin begon te dalen.

In december 2018 vertrokken Cotten en zijn vrouw naar India, waar hij onverwacht overleed aan complicaties van de ziekte van Crohn. Meer dan een maand later werd de Quadriga-gemeenschap geïnformeerd over zijn dood. Maar het echte schokkende nieuws was dat ongeveer $250 miljoen, dat toebehoorde aan Quadriga’s klanten, onbereikbaar was geworden omdat alleen Cotten de toegangscodes kende.

Het mysterie van de verloren crypto

Met de dood van Cotten en het verdwenen geld begonnen de beschuldigingen. Had Cotten werkelijk een moderne Ponzi-regeling uitgevoerd? Er waren aanwijzingen dat Cotten klantgelden had gebruikt om zijn luxueuze levensstijl te financieren. Velen binnen de crypto gemeenschap geloven zelfs dat Cotten zijn dood in scène heeft gezet. Op de meeste van deze vragen is nog steeds geen antwoord.

Een deel van het verloren geld is teruggevonden, onder meer in bevroren tegoeden door een Canadese bank, maar een groot deel van het fortuin is nog altijd spoorloos. De investeerders die hun geld op de exchange hadden gezet kunnen waarschijnlijk dan ook fluiten naar hun zuurverdiende centen.

Wat onmiskenbaar is, is de impact die zijn acties hebben gehad op deze duizenden Quadriga-klanten die hun investeringen verloren. Het verhaal van Cotten en QuadrigaCX is een waarschuwende les over de risico’s van de cryptowereld en het belang van transparantie en regulering.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie