Simon Bosch Simon Bosch
26/09/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/09/2023 08:00

Europese investeerders opvallend positief over crypto: Nieuwe data

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Europese investeerders opvallend positief over crypto: Nieuwe data

Foto: hanohiki / Shutterstock.com

Aan het begin van elke week zet CoinShares uiteen hoe in de voorgaande week het geld de markt voor crypto-beursfondsen in- en uitstroomt. Het voorgaande rapport (over twee weken geleden) was relatief negatief voor de gemeten beursfondsen, maar vorige week was iets minder ernstig.

Toch is er geen eenduidig beeld van de markt. Europese investeerders zien nog steeds wel brood in crypto, maar investeerders uit de Verenigde Staten geven toe aan het bearish nieuws van de afgelopen week.

Bitcoin “bedenker” geeft toe geknoeid te hebben met whitepaper
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto investeerders in EU blijven positief

Netto is de markt voor beursgenoteerde crypto-fondsen afgelopen week met 9 miljoen Amerikaanse dollar gekrompen. Dat is goed nieuws, want vorige week en de week dáárvoor krompen de gemeten fondsen nog met respectievelijk 54 miljoen dollar en 59 miljoen dollar. Weliswaar betreft het nog steeds een krimp, maar het bedrag is een stuk minder groot.

Maar de situatie is niet zo positief als dat het lijkt, want de markt blijkt te zijn opgedeeld in twee kampen. Europa en dan met name Duitsland is namelijk bullish. Beursfondsen in Duitsland groeiden met 18,1 miljoen dollar. In Frankrijk gebeurde netto niets, maar met een totale beurswaarde van slechts 9 miljoen dollar zijn deze fondsen ook niet zo noemenswaardig.

Het andere kamp bestaat met name uit de Verenigde Staten, waar investeerders 14,1 miljoen dollar aan activa verkochten. Overige landen verkochten gezamenlijk 12,6 miljoen dollar – helaas weten we niet welke landen dit waren. Canada en Zwitserland deden juist het omgekeerde van de trend; Canada kocht 2,1 miljoen dollar aan crypto bij, terwijl Zwitserland 2,6 miljoen dollar aan coins verkocht.

Advertentie

Altcoin investeerders juist standvastig

Doorgaans leidt bitcoin (BTC) de volumes, ongeacht van of mensen kopen of juist verkopen. Vorige week verkochten investeerders netto 5,9 miljoen dollar, en ethereum (ETH) fondsen krompen met 2,2 miljoen dollar.

Tegelijkertijd waren iets kleinere altcoins juist in trek – met name litecoin (0,5 miljoen dollar), solana (0,3 miljoen dollar) en XRP (0,7 miljoen dollar). Veel is het weliswaar in verhouding niet, maar het is wel opvallend. De altcoin-markt presteert momenteel namelijk relatief slecht ten opzichte van bitcoin. Ook zijn dit de nettobedragen, het zegt weinig over hoeveel verkopers in totaal hebben verkocht en hoeveel kopers hebben bijgekocht.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie