Erik Juffermans Erik Juffermans
15/09/2022 13:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/09/2022 13:20

Michael Saylor woest over ‘desinformatie’ over Bitcoin energiegebruik

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

We zitten midden in Ethereum’s (ETH) transitie naar een proof-of-stake (PoS) systeem. En dat wakkert de discussie over het hoge energieverbruik van proof-of-work (PoW) systemen aan. Bitcoin (BTC) maakt gebruik van zo’n PoW-systeem. Michael Saylor, de meest prominente bitcoin-maximalist, vond het hoogtijd te reageren op de ‘desinformatie en propaganda’, zoals hij het noemt.

Crypto ontbijt: Onrust door Ripple & Kucoin zaken, maar ETFs bloeien
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin een groene industrie?

Volgens Saylor kan bitcoin mining een schone, winstgevende, en moderne industrie worden. In een recent bericht op Twitter deelde de voormalig CEO van Microstrategy zijn mening over de milieu-impact van bitcoin mining. 

Een veel voorkomende kritiek op bitcoin mining is diens hoge energie verbruik. Saylor vindt dit klinkklare onzin. Hij claimt dat bitcoin ‘de schoonste industrie is wat betreft elektriciteitsgebruik, en dat diens energie-efficiëntie in rap tempo verbeterd.’

Hij onderbouwde deze claim met data van de Bitcoin Mining Council:

“Volgens onze statistieken is energie gebruikt voor bitcoin mining voor 59,5% duurzaam en verbetert de energie efficiëntie elk jaar met 46%.” 

Google, Netflix en Facebook

Saylor stopt daar niet, en meent dat de constante verbetering van het netwerk, Bitcoin veel energie-efficiënter maakt dan grote techbedrijven. Het Bitcoin netwerk, dat momenteel zo’n $420 miljard dollar waard is, gebruikt ongeveer 4 à 5 miljard dollar aan energie;

“Dat maakt Bitcoin veel minder energie intensief dan Google, Netflix, of Facebook, en 1 tot 2 keer zo energie efficiënt als traditionele industrieën zoals luchtvaart, logistiek, detailhandel, en agricultuur.”

Saylor claimt ook dat 99,92% van alle CO2 wordt uitgestoten door industrieën anders dan Bitcoin zijn. Hij meent dat milieuactivisten er op basis van de statistieken simpelweg naast zitten.

Ook haalt hij flink uit naar proof-of-stake cryptocurrencies. Volgens Saylor is alle kritiek bedoelt om 

“negatieve aandacht te geven aan proof-of-work mining, en autoriteiten af te leiden van het feit dat proof-of-stake assets vaak niet-geregistreerde effecten zijn die handelen op ongereguleerde exchanges.”

Saylor besluit zijn betoog door mensen te wijzen op de mogelijke voordelen van proof-of-work mining voor de wereld.

“Bitcoin mining kan een schone, winstgevende en moderne industrie leveren die een sterk betaalmiddel genereert voor afgelegen plekken in de wereld, verbonden enkel door een satellietverbinding.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie