Sander van Rijn Sander van Rijn
23/09/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/09/2023 12:00

Senator en Bitcoin criticus aangeklaagd voor corruptie en omkoping

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Senator en Bitcoin criticus aangeklaagd voor corruptie en omkoping

Foto: lev radin/Shutterstock

In een verrassende wending wordt de Amerikaanse senator Robert Menendez aangeklaagd voor corruptie en omkoping. De beschuldigingen aan het adres van Menendez draaien om zijn vermeende betrokkenheid bij een “corrupte relatie”.

Hij zou bedorven zaken hebben gedaan met drie personen uit zijn thuisstaat New Jersey. Volgens aanklagers accepteerde Menendez aanzienlijke sommen geld, goud en zelfs hypotheekbetalingen in ruil voor het gebruik van zijn politieke invloed en macht.

“Vanaf ten minste 2018 tot en met in of rond 2022, Menendez en zijn vrouw, Nadine Menendez, stemden ermee in en accepteerden honderdduizenden dollars aan steekpenningen in ruil voor het gebruik van Menendez’s macht en invloed.”

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin criticus Menendez onder vuur

De schokkende aanklachten werpen een schaduw over het langdurige kritiek op crypto van de Amerikaanse senator. Hij beweerde herhaaldelijk dat digitale valuta’s de weg vrij maken voor criminele activiteiten.

Volgens hem zou het ook buitenlandse entiteiten in staat stellen Amerikaanse sancties te ontwijken. Dit standpunt bracht hem in de schijnwerpers als een prominent tegenstander van de crypto-industrie.

De aanklachten werpen echter serieuze vragen op over de oprechtheid van zijn standpunt. Aanklagers beweren dat hij zijn politieke macht misbruikte om een strafrechtelijk onderzoek in New Jersey te dwarsbomen.

Tevens zou hij een Egyptisch bedrijfsmonopolie hebben beschermd dat betrokken was bij het betalen van steekpenningen aan de senator. Hij zou ook gevoelige informatie van de Amerikaanse overheid hebben verstrekt aan de Egyptische regering.

Menendez ontkent stellig alle aantijgingen en zegt: “Ik blijf toegewijd aan mijn belangrijke werk en laat me niet afleiden door ongegronde beschuldigingen.” Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een gevangenisstraf tot 20 jaar krijgen.

Advertisement

Huiszoeking door corruptie levert aanzienlijk resultaat

Opvallend is dat er bij een huiszoeking aan het adres van Menendez meer dan een half miljoen dollar aan contant geld is gevonden. Ook zijn er goudstaven ter waarde van $100.000 gevonden en stond er een luxe auto geparkeerd bij het huis van Menendez. Dit contrasteert met zijn eerdere afkeer van bitcoin (BTC), vanwege zorgen over anonimiteit en het vermeend witwassen van geld.

Het schandaal heeft de crypto-gemeenschap doen opschrikken. Menendez was namelijk eerder betrokken bij de wetgeving om de crypto-industrie te reguleren. Zijn rol bij de Accountability for Cryptocurrency in El Salvador (ACES) en zijn kritiek op het stablecoin-project Libra van Facebook zijn nu het onderwerp van discussie.

Dit nieuws benadrukt de noodzaak van integriteit en transparantie in de politiek. Het werpt vragen op over politici die openlijk kritiek uiten op cryptocurrencies, terwijl ze zelf mogelijk betrokken zijn bij dubieuze financiële praktijken.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement