Simon Bosch Simon Bosch
13/10/2022 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2022 11:05

Morgan Stanley: Ethereum wordt steeds minder decentraal

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Morgan Stanley: Ethereum wordt steeds minder decentraal

Foto: Sergey Nivens/Shutterstock

Decentralisatie is misschien wel hét toverwoord van de wereld van cryptocurrencies. Bitcoin (BTC) is immers ontstaan ná de kredietcrisis van 2008, omdat het gecentraliseerde bankensysteem voor problemen zorgde. Maar het lijkt erop dat we de piek in decentralisatie hebben gehad.

Bitcoin en ethereum fondsen lekken geld, CoinShares legt uit waarom
  • icon-ethereum
    Ethereum nieuws

Amazon AWS populair bij Ethereum-validators

Dat schrijft Morgan Stanley in een rapport aan investeerders, volgens CoinDesk. De Amerikaanse investeringsbank neemt Ethereum (ETH) als voorbeeld. Dit netwerk is halverwege september overgestapt op Proof-of-Stake (PoS), waardoor het veel efficiënter is geworden.

Zogenaamde ‘validators’ bevestigen nu transacties op Ethereum, in plaats van miners. Maar hier zijn servers voor nodig, en volgens Morgan Stanley is 65% van deze nodes gewoon uit de cloud afkomstig. De helft hiervan zou zelfs van Amazon (AWS) zijn. Een derde van de transacties wordt dus bevestigd op servers van één enkel bedrijf. Als Amazon zou kampen met een grote storing, dan zou dit voor grote problemen kunnen zorgen.

Ook vindt Morgan Stanley dat Decentralized Autonomous Organisations (DAO’s) steeds meer lijken op gecentraliseerde bedrijven. Elon Musks broer Kimbal gaf eerder dit jaar als één van de eersten al kritiek op dit bedrijfsmodel, en een onderzoek kon dit beamen.

Advertentie

Twee soorten centralisatie op Ethereum

Maar de transacties op de blockchain zijn niet het enige aspect. Naast transacties verwerkt Ethereum namelijk programmeertaal op aanvraag, zoals eigenlijk elke andere server bij een software-as-a-service-bedrijf, ook wel ‘SaaS’ genoemd in jargon.

Blockchain maakt deze bedrijven niet overbodig. Sterker nog, ook blockchains maken gewoon gebruik van dit soort bedrijven. Ethereum heeft de Ethereum Virtual Machine (EVM), het onderdeel dat decentrale applicaties mogelijk maakt. Deze programmataal wordt uitgevoerd op servers van bijvoorbeeld Amazon, Google Cloud en Oracle.

Slechts vier partijen domineren nu het verwerken van data van deze applicaties; Amazon (AWS), Hetzner Online, Google Cloud en Oracle. Onlangs verbood Hetzner Online zijn gebruikers nog om zijn servers te gebruiken voor Ethereum, wat in theorie een groot probleem zou kunnen vormen. Nog steeds vormt deze dienst ongeveer 12,5% van de actieve processorkracht op het netwerk.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie