Erik Juffermans Erik Juffermans
12/05/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2023 17:00

JPMorgan CEO: Het gaat nog veel erger worden voor banken

icon-finance
Finance nieuws
Bitcoin beursfonds zal geen grote impact hebben, zegt JPMorgan

Foto: Alois Oscar / Shutterstock.com

Als het aan Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, ligt gaat de Amerikaanse bankencrisis nog veel extremere vormen aannemen. Zeker als de Federal Reserve geen aanstalten lijkt te maken om het probleem op te lossen. Volgens Dimon zijn nog meer regels en wetgevingen die de Fed oplegt aan banken niet de oplossing. Dit zei hij op donderdag in een televisie-interview met Bloomberg.

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Dimon legt de schuld bij de Fed

Volgens Dimon wordt het banken, zeker in deze moeilijke tijd, erg lastig gemaakt. De banken hebben juist proactieve hulp nodig van de Fed, niet nog meer regels. Dimon meent dat er inmiddels zoveel regels zijn die banken moeten naleven dat sommige banken zelfs meer mensen in dienst hebben die zorgen dat alles volgens de regels gaat dan normale werknemers.

Hij is allesbehalve te spreken over de Federal Reserve. Volgens hem was de Fed zo druk bezig met nieuwe regels op te stellen dat niemand de bankencrisis zag aankomen. Het lijkt er dus op dat Dimon wat meer vrijheid wil voor banken en wellicht wat minder streng toezicht. Maar klinkt dat als een adequaat alternatief?

Dimon legt duidelijk de schuld van de huidige bankencrisis bij de Federal Reserve. Het is ook een mogelijkheid dat er iets inherent mis is met het traditionele bankensysteem. Vooral vanuit de crypto sector luidt al langer kritiek op het traditionele bankensysteem, ook wel tradfi genoemd.

Wat is er mis met het bankensysteem?

Eigenlijk is het tradfi systeem heel fragiel als je erover nadenkt. Traditionele banken hoeven namelijk maar een klein deel van de stortingen als reserve te bewaren. Wanneer de bankensector wankelt, en er weinig liquiditeit is, zoals momenteel, is dat zeer risicovol. Wanneer er een bankrun plaatsvindt, en iedereen plotseling zijn of haar geld wil opnemen, is er simpelweg niet genoeg geld in de kas van de bank.

Zo zagen we al dat meerdere banken dit jaar omvielen vanwege deze liquiditeitsproblemen. Denk aan Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate en de recente First Republic Bank. De problemen liggen waarschijnlijk wat dieper dan een beleidsfout van de Federal Reserve, zoals Dimon meent. Volgens een recent onderzoek lopen duizenden, vooral kleinere, Amerikaanse banken een groot risico.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie