Simon Bosch Simon Bosch
28/09/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2023 19:30

EU legt €800.000 neer voor onderzoek naar schade door bitcoin mining

icon-mining
Mining
EU legt €800.000 neer voor onderzoek naar schade door bitcoin mining

Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

De Europese Unie is al lang erg sceptisch op het energieverbruik van crypto. Met name de coins die het consensusmechanisme Proof-of-Work (PoW) gebruiken, zoals bitcoin (BTC), vindt de overheid problematisch. Maar wat de effecten op het milieu (en op de klimaatdoelen) zijn vindt het nog vrij onduidelijk, en daar moet een nieuw onderzoek verandering in brengen.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

EU onderzoekt invloed Bitcoin op klimaat

In een gepubliceerd contract vraagt de Europese Commissie bedrijven om onderzoek te doen naar de effecten van de crypto-industrie in het algemeen op het milieu. Het instituut is bereid om hier 800.000 euro (exclusief omzetbelasting) voor neer te tellen, het rapport zal dus nogal wat inhoud moeten hebben.

Onderzoekers mogen het rapport bovendien inleveren in verschillende talen, waaronder in het Engels en in het Nederlands. Het zal gebruikt worden bij verdere maatregelen om de impact van crypto op klimaatverandering te beperken. Zo wil de EU in de toekomst efficiëntielabels voor blockchains introduceren.

Er is bewijs dat crypto-activa veel schade kunnen veroorzaken aan het klimaat en het milieu, wat [de EU’s] doestelling om de uitstoot van broeikasgassen zou kunnen schaden,” schrijft het instituut in het contract. Dat suggereert dat de standaard wellicht onderdeel zal worden van toekomstige wetgevingen.

Advertentie

Crypto mining niet verboden in Europa

De commissie is zich volgens het contract al bewust van het feit dat het ene consensusmechanisme energie-intensiever is dan het andere. Eigenlijk wisten we dat al langer, zo dreigde een Europese toezichthouder vorig jaar nog een algeheel verbod voor bitcoin mining. Dit onderwerp bereikte ook het Europees Parlement, maar uiteindelijk werd het niet ingevoerd. Een meerderheid was namelijk alsnog tegen het voorstel.

In China is dat wel anders, daar is crypto mining sinds 2022 in elke provincie volledig illegaal. Tegelijkertijd zet Rusland juist groot in op deze subsector. Het land is namelijk het thuis van veel bitcoin miners, waardoor zij gezamenlijk de op één na hoogste hashrate hebben. Alleen in de Verenigde Staten is de sector groter.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie