Shane Kuijpers
05/08/2021 15:25 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/08/2021 15:25

Blijven bitcoin (BTC) miners gespaard? Senatoren VS tegen omstreden wetsvoorstel

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Blijven bitcoin (BTC) miners gespaard Senatoren VS tegen omstreden wetsvoorstel

Eerder deze week was op Crypto Insiders te lezen dat het herstel van bitcoin (BTC) tegenstand kreeg vanwege een wetsvoorstel in de Verenigde Staten. Het gaat hier om een infrastructuurwet die deels gefinancierd moet worden door belasting afkomstig uit de crypto-industrie. Het voorstel moet nog wel door de Senaat komen en dat is op dit moment nog maar de vraag. Een aantal senatoren zijn tegen het voorstel en komen met een eigen amendement.

De infrastructuurwet zou een kostenplaatje van $550 miljard met zich meebrengen en er zijn zelfs bronnen die het over $1 biljoen hebben. Een gedeelte van die kosten, namelijk $28 miljard, zouden moeten gedekt worden door belasting die betaald moet worden door de crypto-industrie. Dit leverde veel kritiek en onduidelijkheid op. Senatoren Ron Wyden, Cynthia Lummis en Pat Toomey hebben een amendement ingediend naar aanleiding van wetsvoorstel. Het amendement moet er voor zorgen dat onder andere bitcoin miners en validators op blockchain netwerken vrijstelling krijgen en dus geen belasting hoeven te betalen. 

De definitie die werd gebruikt in het oorspronkelijke wetsvoorstel luidde als volgt: “elke persoon die (tegen vergoeding) verantwoordelijk is voor het regelmatig verlenen van een dienst die overdrachten van digitale activa namens een andere persoon effectueert.” Dit zou extreme problemen opleveren voor alle niet-custodiale spelers uit de industrie. Zij zullen dan middels formulieren, genaamd Form 1099, extra gegevens moeten verstrekken aan de IRS, de Amerikaanse belastingdienst. Dat laatste is nou net waar het knelpunt zit, zoals Jake Chervinsky eerder al uitlegde:

 “Zoals degenen die crypto begrijpen al weten, zijn gebruikers pseudoniem en is de toegang zonder toestemming. Het is letterlijk onmogelijk voor niet-custodiale speler, zoals miners om de informatie te krijgen die ze nodig hebben om een Form 1099 in te vullen.”

Zelfs als het niet onmogelijk zou zijn, komt het er eigenlijk op neer dat het een manier is om privégegevens van cryptocurrency gebruikers te verzamelen. Dat is nou net hetgeen wat tegen de principes van crypto ingaat.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tegenbeweging vanuit de Senaat en de industrie

Senator Wyden is al lange tijd een voorstander van web privacy. Vorig jaar sponsorde hij een wetsvoorstel dat het doorzoeken van de browsergeschiedenis van Amerikaanse burgers zonder toestemming zou verbieden. Senator Lummis is een groot voorstander van bitcoin en gelooft dat de eigenschappen van BTC serieuze tegenstand kunnen bieden tegen het beleid van de Federal Reserve. Senator Toomey schreef in juni een brief aan minister van Financiën, Janet Yellen. In de brief liet hij weten het niet eens te zijn met de voorgestelde FinCEN-eisen om gegevens over particuliere crypto wallets te verzamelen. Gezamenlijk hebben ze zich nu ook geweerd tegen het infrastructuurwetsvoorstel: 

https://twitter.com/jerrybrito/status/1422974253876580355?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1422974253876580355%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F77681%2Fsenators-move-exempt-bitcoin-miners-tax-provision-infrastructure-bill

Industrie belangengroepen Blockchain Association en Coin Center staan achter de senatoren. Samen met exchange Coinbase, FinTech bedrijf Square en Ribbit Capital hebben ze verklaard dat ze het amendement ondersteunen.

De Senaat kan dus nog even aan de bak. De verwachting is dat er nog voor het eind van het weekend gestemd gaat worden over de uiteindelijke beslissing.

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie