Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
27/01/2024 10:37 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2024 22:35

Crypto bedrijven gaan in tegenaanval om nieuwe regelgeving

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto bedrijven gaan in tegenaanval om nieuwe regelgeving

Foto: Me dia/Shutterstock

Verschillende crypto bedrijven zijn in opspraak gegaan tegen de voorgestelde rapportageverplichtingen van de U.S. Treasury Department’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Het gaat in het specifiek om rapportageverplichtingen voor transacties die betrekking hebben op het mixen van convertible virtuele valuta (zoals cryptocurrencies).

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto bedrijven niet blij met nieuwe wet voor ‘mixers’

Crypto mixers zijn diensten die gebruikt worden om de oorsprong van cryptocurrencies te verbergen door ze te “mixen” met andere transacties. Hierdoor wordt de transactiegeschiedenis moeilijker te traceren. Het doel van de Amerikaanse overheid is om het witwassen van geld en andere illegale activiteiten die via cryptocurrencies kunnen plaatsvinden, beter op te sporen en tegen te gaan.

Verschillende crypto bedrijven, zoals Coinbase, Paradigm en Consensys, hebben hun zorgen geuit richting de FinCEN. De bedrijven zijn van mening dat de voorgestelde regels te breed zijn en te veel van hun middelen zouden moeten vereisen. Ze benadrukken dat dit leidt tot inefficiëntie en onnodige belasting van hun operationele capaciteiten.

Volgens Coinbase bestaat er al genoeg regelgeving om illegale activiteiten aan te pakken. Ze stellen dat de nieuwe regels geen bestaand “regelgevend gat” opvullen. Gereguleerde entiteiten zoals Coinbase zijn namelijk verplicht verdachte activiteitenrapporten (SARs) in te dienen over illegale crypto-mix activiteiten boven de $2.000.

Advertentie

Crypto exchange Coinbase in strijd met de Securities and Exchange Commission

Daarnaast roepen de bedrijven op tot mogelijke privacyproblemen. Dit komt doordat de overheidsinstantie een bulkrapportage van gegevens eist. Door het centraliseren van gevoelige informatie kunnen er daarnaast beveiligingsrisico’s ontstaan. Ze maken zich zorgen dat niet alle mixing activiteiten illegaal zijn en dat de regels legitieme gebruikers van privacy zouden beroven.

Op de achtergrond is Coinbase ook nog in de weer in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC beschuldigt Coinbase van het illegaal verkopen van effecten en het niet naleven van registratievereisten.

Coinbase bestrijdt deze beschuldigingen door te stellen dat hun aangeboden crypto’s niet als effecten moeten worden beschouwd. Elliott Stein van Bloomberg schat de kans op een overwinning voor Coinbase hoog in. Hij benadrukt dat hun definitie van een ‘beleggingscontract’ wellicht overtuigender is dan die van de SEC.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen van Welsenes is sinds juni 2022 een gewaardeerde auteur bij Crypto Insiders. Met een Bachelor in Industriële Techniek en een Master in Industriële Ecologie van de TU Delft, heeft Jeroen zich gespecialiseerd in blockchain technologie. Zijn passie voor crypto begon tijdens zijn studie, wat leidde tot het opzetten van een crypto-adviesbureau met zijn broer. Jeroen is gespecialiseerd in fundamentele analyse en macro-trends, en streeft ernaar om mensen te onderwijzen en te begeleiden in hun crypto-beleggingsreis.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie