Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
27/01/2024 10:37 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/01/2024 22:35

Crypto bedrijven gaan in tegenaanval om nieuwe regelgeving

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto bedrijven gaan in tegenaanval om nieuwe regelgeving

Foto: Me dia/Shutterstock

Verschillende crypto bedrijven zijn in opspraak gegaan tegen de voorgestelde rapportageverplichtingen van de U.S. Treasury Department’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Het gaat in het specifiek om rapportageverplichtingen voor transacties die betrekking hebben op het mixen van convertible virtuele valuta (zoals cryptocurrencies).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto bedrijven niet blij met nieuwe wet voor ‘mixers’

Crypto mixers zijn diensten die gebruikt worden om de oorsprong van cryptocurrencies te verbergen door ze te “mixen” met andere transacties. Hierdoor wordt de transactiegeschiedenis moeilijker te traceren. Het doel van de Amerikaanse overheid is om het witwassen van geld en andere illegale activiteiten die via cryptocurrencies kunnen plaatsvinden, beter op te sporen en tegen te gaan.

Verschillende crypto bedrijven, zoals Coinbase, Paradigm en Consensys, hebben hun zorgen geuit richting de FinCEN. De bedrijven zijn van mening dat de voorgestelde regels te breed zijn en te veel van hun middelen zouden moeten vereisen. Ze benadrukken dat dit leidt tot inefficiëntie en onnodige belasting van hun operationele capaciteiten.

Volgens Coinbase bestaat er al genoeg regelgeving om illegale activiteiten aan te pakken. Ze stellen dat de nieuwe regels geen bestaand “regelgevend gat” opvullen. Gereguleerde entiteiten zoals Coinbase zijn namelijk verplicht verdachte activiteitenrapporten (SARs) in te dienen over illegale crypto-mix activiteiten boven de $2.000.

Advertentie

Crypto exchange Coinbase in strijd met de Securities and Exchange Commission

Daarnaast roepen de bedrijven op tot mogelijke privacyproblemen. Dit komt doordat de overheidsinstantie een bulkrapportage van gegevens eist. Door het centraliseren van gevoelige informatie kunnen er daarnaast beveiligingsrisico’s ontstaan. Ze maken zich zorgen dat niet alle mixing activiteiten illegaal zijn en dat de regels legitieme gebruikers van privacy zouden beroven.

Op de achtergrond is Coinbase ook nog in de weer in een rechtszaak met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC beschuldigt Coinbase van het illegaal verkopen van effecten en het niet naleven van registratievereisten.

Coinbase bestrijdt deze beschuldigingen door te stellen dat hun aangeboden crypto’s niet als effecten moeten worden beschouwd. Elliott Stein van Bloomberg schat de kans op een overwinning voor Coinbase hoog in. Hij benadrukt dat hun definitie van een ‘beleggingscontract’ wellicht overtuigender is dan die van de SEC.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie