Kevin Schijven Kevin Schijven
15/03/2022 07:20 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2022 07:20

Japan deelt boetes uit aan crypto beurzen die sancties niet volgen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: KOHUKU/Shutterstock

Het Japanse ministerie van Financiën heeft samen met de Japanse financiële toezichthouder, de Financial Services Agency (FSA), boetes aangekondigd voor cryptocurrency-exchanges die zich niet houden aan de sanctiemaatregelen voor Rusland.

Dit soort crypto-beurzen, denk aan bijvoorbeeld Binance en Bitvavo, liggen momenteel onder vuur omtrent dit onderwerp. Er wordt namelijk gevreesd dat Russen hun sancties via crypto kunnen omzeilen.

Daarom kondigt Japan de volgende straffen aan: crypto-exchanges die ongeoorloofde transacties faciliteren voor gesanctioneerde Russen, kunnen een boete van maar liefst 1 miljoen yen ($8.480 of €7.750) ontvangen over elke transactie. Leidinggeven van de beurs kunnen zelfs een celstraf tot drie jaar krijgen.

Daarnaast worden exchanges gedwongen te rapporteren aan de FSA als zij verdachte transacties onderscheppen die betrokken zijn met gesanctioneerde personen.

Ethereum handelaren behalen twee nieuwe records
Ethereum handelaren behalen twee nieuwe records

Meningen over uitsluiting Russen sterk verdeeld

Japan sluit zich hiermee aan bij de G7, die recent aandrongen bij exchanges om geen transacties naar Russen te faciliteren. Daar zijn echter de meningen sterk verdeeld over. Zo lijkt het voor de meeste Russen onmogelijk om crypto te gebruiken om sancties te omzeilen en is er ook geen data die ondersteund dat dit überhaupt gebeurt.

Alhoewel er veel begrip is om Rusland onder druk te zetten vanwege de oorlog in Oekraïne, sluiten niet alle exchanges zich hierbij aan. Het idee achter crypto is namelijk dat het buiten politiek zou moeten staan en toegankelijk voor iedereen zou moet zijn.

Ook daar is het echter niet iedereen het mee eens. Volgens veel mensen is het onmogelijk om een neutrale positie in te nemen in dit conflict. Een aantal beurzen kiezen ervoor om alleen toegang te ontzeggen aan gesanctioneerde Russen, zoals de oligarchen. Volgens hen zijn ook Russische burgers het slachtoffer van de acties van een krankzinnige man.

Crypto speelt vooralsnog juist een meer positieve rol in dit conflict. Het maakt donaties aan Oekraïne snel en gemakkelijk. Naar verluidt is al meer dan $80 miljoen aan crypto gedoneerd, sommige bronnen rapporteren zelfs meer dan $100 miljoen. Onlangs kondigde Oekraïne aan dat een deel van deze donaties zijn omgezet in militaire uitrusting.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Advertentie