Simon Bosch Simon Bosch
11/07/2022 05:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/07/2022 05:05

Paxos onthult eindelijk reserves USDP en BUSD stablecoins

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Paxos onthult eindelijk reserves USDP en BUSD stablecoins

Foto: FellowNeko / Shutterstock.com

De afgelopen paar maanden zijn er een hoop stablecoins omgevallen. Niet alleen Terra’s UST-stablecoin is ingestort. Ook bijvoorbeeld TRON’s USDD en Tethers USDT toonden tekenen van zwakte. Van sommige stablecoins was de positie niet helemaal duidelijk. Paxos wil daar verandering in brengen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Gebrek aan goed onderpand stablecoins

Het doel van een stablecoin is natuurlijk om de waarde van een andere activa zo goed mogelijk te kopiëren en zo lang mogelijk stabiel te blijven. Misschien wel het allerbelangrijkste aspect daarin is dat het onderpand van goede kwaliteit is. Dat was het grote probleem van UST, en dat lijkt het ook te zijn voor USDT en andere tokens.

UST gebruikte bijvoorbeeld Terra (LUNA) en Bitcoin (BTC) als onderpand. Dat zijn beide twee enorm volatiele activa, je hebt dus een enorme hoeveelheid nodig om de waarde te garanderen. Dat is in principe alleen mogelijk in een markt die constant nieuwe kopers vindt. Daarom wordt het Terra-ecosysteem door sommigen gezien als Ponzifraude.

Hetzelfde zou je kunnen zeggen over Tether, dat onder andere risicovolle bedrijfsobligaties gebruikt om de groei van het ecosysteem mogelijk te maken. Tethers USDT-stablecoin wordt vermoedelijk daarom massaal geshort.

Advertentie

USDP en BUSD zitten veilig

Maar Paxos en Binance willen het beter aanpakken. Paxos schrijft in een persbericht dat het vanaf nu maandelijks audits gaat publiceren met daarin de waarde van het onderpand van zowel de Pax Dollar (USDP) als Binance USD (BUSD). Binance werkt voor zijn BUSD-coin samen met Paxos voor het onderpand. Wel zal het om afzonderlijk onderpand speciaal voor BUSD gaan.

Paxos gebruikt voor het onderpand uitsluitend cash-deposito’s (in Amerikaanse dollars) Amerikaanse staatsobligaties en Amerikaanse kortlopende staatsobligaties (van minder dan 90 dagen). Geen risicovolle activa voor Paxos dus.

USDP heeft momenteel een marktwaarde van 852 miljoen dollar, en de teller staat voor BUSD op maar liefst 17,8 miljard USD. De audit van USDP toont dat het onderpand inderdaad iets meer dan de marktwaarde van USDP dekt. Verder bestaat het uitsluitend uit Amerikaanse staatsobligaties en cash. Voor de audit van BUSD geldt hetzelfde, alhoewel er enige vertraging zal zitten tussen de werkelijke en de onthulde waarde van het onderpand. De rapporten worden maar één keer per maand geplaatst.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie