Simon Bosch Simon Bosch
24/12/2023 12:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2023 11:23

Crypto beleggers verliezen miljoenen via Google- en X-advertenties

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Criptoinversores pierden millones a través de anuncios de Google y X

Foto: solarseven/Shutterstock

Hacks zijn helaas aan de orde van de dag, zo ook in de crypto industrie. Recent ontdekte malware, genaamd ‘MS Drainer’, waart al maanden rond op het internet, en heeft al veel geld van nietsvermoedende crypto-bezitters buitgemaakt. De criminelen zijn creatief geweest in hun werkwijze door gebruik te maken van advertenties op Google en sociale mediaplatform X (Twitter).

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto scam gebruikt Google- en X-advertenties

Web3 beveiligingsbedrijf Scam Sniffer waarschuwt dat hackers potentiële slachtoffers over proberen te halen om cryptocurrencies over te maken naar nepversies van populaire crypto-websites. Het gaat dan om platforms zoals Zapper, Lido, Stargate, DefiLlama, Orbiter Finance en Radient.

De oplichters zijn volgens Scam Sniffer al actief sinds maart en hebben zodoende al 58 miljoen dollar aan crypto gestolen van ruim 63.000 individuen. De oplichters maken gebruik van zogeheten ‘wallet drainers’ om potentiële slachtoffers te verleiden om crypto over te maken, waarna de software ongevraagd de rest van de wallet leegtrekt.

Hiervoor maken de oplichters gebruik van advertenties op Google en X. De onderzoekers melden dat zij 9 advertenties vonden die eigenlijk phishing scams waren. In 60% van de gevallen werd er gebruikgemaakt van drainer software, die op maar liefst 10.072 verschillende websites is teruggevonden.

Google hanteert technieken om te voorkomen dat het onbedoeld phishing scams toelaat op zijn advertentieplatform, maar de scammers hebben dit systeem weten te omzeilen door regionale advertenties toe te passen.

Advertentie

Aantal crypto hacks nam af in 2023

Helaas komt oplichting nog steeds veel voor, ondanks dat wetshandhavers en beveiligingsbedrijven er hard aan werken om de crypto-industrie zo veilig mogelijk te maken. Onlangs bleek dat handhavingsinstanties in de Verenigde Staten maar weinig ervaring hebben met crypto.

Eind november kondigde een oplichtingsdienst, gespecialiseerd in het maken van phishing-websites voor crypto-scammers, aan dat het “met pijn in het hart” moet stoppen. Deze dienst heeft naar verluidt 64 miljoen dollar verdiend aan criminele activiteiten. Een lichtpuntje is dat het aantal hacks en gestolen bedrag het afgelopen jaar in de crypto-wereld flink is afgenomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie