Simon Bosch Simon Bosch
03/10/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/10/2023 05:00

Crypto hackers in opmars: records sneuvelden in september

Nieuws
Crypto hackers in opmars: records sneuvelden in september

Foto: JARIRIYAWAT/Shutterstock

2023 begon rustig wat hacks en criminaliteit in de crypto-industrie betreft, maar inmiddels is de rust weer voorbij. Hackers zijn weer volop ‘aan het werk’. September was goed voor het voorlopige hoogtepunt van dit jaar, met Noord-Koreaanse staatshackers als voorname bron van kwaadwillendheid.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Noord-Koreanen stelen veel crypto

Op sociale mediaplatform X schrijft blockchain-analysedienst CertiK dat in september voor ongeveer 332 miljoen dollar aan cryptocurrencies is buitgemaakt in bekende exploits, hacks en scams.

Exploits, oftewel beveiligingsproblemen in blockchain-protocollen, vormden maar liefst 329,8 miljoen dollar van de opbrengst in september. Exit Scams en malafide flash loans waren ook een bron van verlies, maar deze bleven met 1,9 miljoen dollar en 0,4 miljoen dollar relatief beperkt.

Eén van de grootste bronnen van verlies was volgens CertiK de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group. Het wist Stake.com en de exchange CoinEx te hacken voor respectievelijk 41 miljoen dollar en 53 miljoen dollar.

Ondertussen constateert crypto-onderzoeksbureau Beosin dat de coins die in het derde kwartaal is gestolen in hacks, phishing-scams en rug pulls goed waren voor bijna 890 miljoen dollar.

Advertisement

Hacken in crypto-wereld is populair

Het vorige record was van juli, toen stalen hackers ongeveer 310 miljoen dollar. De teller staat voor het hele jaar nu op bijna 1,3 miljard dollar. Dat is weliswaar relatief veel geld voor een industrie die nog niet zo groot is als de rest van de financiële wereld, maar vorig jaar is veel meer gestolen. Toen lag het bedrag namelijk rond de 3,8 miljard dollar.

Toch is 2023 nog niet voorbij, het bedrag kan dus nog groeien. Vorig jaar was het meeste geld in het vierde kwartaal buitgemaakt, en daar zijn we nu pas net aan begonnen. De koersen van veel cryptocurrencies hebben wel betere dagen gehad, maar vorig jaar hebben we geleerd dat weinig zegt. Toen nam het aantal hacks namelijk ook hard toe, terwijl de koersen toen juist hard daalden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement