Simon Bosch Simon Bosch
13/10/2023 21:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/10/2023 14:19

Crypto handelaar verliest al zijn geld door paniekactie

USD Coin-USDC
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto handelaar verliest al zijn geld door paniekactie

Foto: Atichat Wattanasin Stone/Shutterstock

Stablecoins hebben in de afgelopen bearmarkt een hoop ongemakkelijke situaties veroorzaakt. Zoals de naam al verklapt horen deze tokens stabiel te zijn en de waarde van een andere activa te kopiëren, maar ze verliezen regelmatig hun stabiliteit. Afgelopen woensdag was Real USD (USDR) aan de beurt. Helaas veroorzaakte een probleem op een decentraal handelsplatform voor één USDR-handelaar voor nóg meer problemen.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

USDR crypto stablecoin niet meer stabiel

Veel stablecoins kopiëren de waarde van de Amerikaanse dollar, zo ook Real USD. Maar net als sommige andere stablecoins houdt deze token niet alleen maar Amerikaanse dollars aan als onderpand. In het geval van USDR bestaat de helft van het onderpand uit een andere stablecoin, DAI om precies te zijn. De andere helft van het onderpand bestaat uit vastgoed dat met non-fungible tokens (NFT’s) op de blockchain is gezet.

Helaas is vastgoed niet zomaar te verkopen, zelfs niet als je het op de blockchain zet. Nadat USDR kampte met een groot gebrek aan liquiditeit dwongen handelaren de treasury om alle DAI af te staan, in ruil voor de USDR-stablecoin.

Helaas was dit niet genoeg, want de handelaren die over waren konden hierdoor alleen maar USDR inwisselen voor de moeilijk te verkopen NFT’s. Hierdoor crashte de koers van de stablecoin volgens CoinGecko met bijna 50%. USDR-uitgever Tangible verklaarde op sociale mediaplatform X dat het slechts een liquiditeitsprobleem is, en dat er verder niets aan de hand is. USDR had een marktwaarde van slechts 45 miljoen dollar, het is dus niet zo vreemd dat er snel een enorm gebrek aan liquiditeit is ontstaan.

Advertentie

Handelaar verliest al zijn geld met USDR

De token is dus niet naar nul gegaan. Maar één handelaar had wel erg veel pech. Volgens Lookonchain verkocht hij namelijk per ongeluk 131.350 USDR voor 0 USDC op het decentralized finance (DeFi) protocol OpenOcean V2. Dat deed hij waarschijnlijk uit paniek.

Doordat de token niet genoeg liquiditeit had, was het verschil tussen de daadwerkelijke verkoopprijs en de prijs op het moment van verkopen gigantisch. Deze slippage in jargon lag in dit geval zelfs op 100%, waardoor de handelaar in de praktijk al zijn geld verloor.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie