David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
23/09/2019 10:47 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 14:19 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Het moment van de waarheid!

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_het_moment_van_de_waarheid

De markt houdt haar adem in en het einde van de consolidatie is in zicht. De Bollinger Bands (BB) komen in een squeeze, het volume kent een absoluut dieptepunt en zowel de normale triangle alsmede de descending triangle (welk patroon je voorkeur ook heeft) lopen op een einde. Er zit vuurwerk aan te komen maar wordt het bullish of bearish?  
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_het_moment_van_de_waarheid_afbeelding1Afbeelding 1: dagelijkse bitcoin (BTC) grafiek op Coinbase
In afbeelding 1 heb ik de dagelijkse grafiek van bitcoin (BTC) weergegeven op Coinbase. Hierop heb ik de volgende zaken geplot:

  • Normal triangle (oranje)
  • Descending triangle (rood)
  • Bollinger bands (BB)
  • 50 dagen Moving Average (MA)
  • Aflopend volume 

Hoewel de koers van bitcoin (BTC) nog steeds een hogere low heeft gemaakt de afgelopen week (dagen) ziet het geheel er toch wat bearish uit op de dagelijkse grafiek. De koers vindt op dit moment haar support op de stijgende trendlijn van de normale triangle (bullish patroon in dit geval) en tevens de onderkant van de BB. Echter, lijkt er geen enkele kracht aanwezig te zijn bij de bulls om nogmaals een minimale rally te forceren. Aan de andere kant is het de bears tot op heden (nog) niet gelukt de koers door te laten breken naar beneden en dat terwijl de hoeveelheid shorts op Bitfinex de afgelopen dagen flink is toegenomen van ongeveer 6500 BTC tot ruim 12800 BTC; een stijging van bijna 100%!
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_het_moment_van_de_waarheid_afbeelding2Afbeelding 2: BTCUSD shorts op Bitfinex
De markt staat op een stand off en dat is niet heel gek want voor het eerst sinds maanden raakt de koers namelijk de magic line van de 21 weken MA en dit is een belangrijk moment!
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_het_moment_van_de_waarheid_afbeelding3Afbeelding 3: wekelijkse grafiek bitcoin (BTC) met 21 weken MA op Coinbase
De laatste keer dat de koers van bitcoin zich rondom het niveau van de 21 weken MA bevond was eind maart dit jaar en dat luidde tevens een flinke bull run in die de koers van $4.000 naar de $14.000 schoot! Sindsdien heeft de koers geen enkel moment een re-test gemaakt op de 21 weken MA en dat is technisch gezien toch belangrijk voor het versterken van het support op dit niveau. 
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveld_het_moment_van_de_waarheid_afbeelding4Afbeelding 4: wekelijkse grafiek bitcoin (BTC) op Coinbase met momentum indicatoren
Hoewel de bulls enige zwakte tonen op dit moment (maar de bears overigens ook) zien de momentum indicatoren op de wekelijkse en dagelijkse grafiek er niet zo slecht uit. Vooral de Stoch-RSI is op zowel de dagelijkse en de wekelijkse grafiek in oversold gebied. De Stoch-RSI was uiteraard de afgelopen weken al oversold op de wekelijkse grafiek maar is dit nu dus ook op de dagelijkse grafiek. Op de wekelijkse grafiek lijkt deze indicator nog steeds bullish om te rollen en de synergie tussen de dagelijkse en de wekelijkse Stoch-RSI staat mij zeer aan. Op de dagelijkse grafiek zien zowel de Relative-Strength-Index (RSI) alsmede de Commodity-Channel-Index (CCI) er iets beter uit dan op de wekelijkse grafiek maar allebei varen ze in neutraal water.  crypto-insiders_telegram_bannerIk geef de bulls het voordeel van de twijfel want de trend is, zeker op de wekelijkse grafiek, nog steeds bullish en daarnaast lijkt de Stoch-RSI bullish om te rollen (in ieder geval op de wekelijkse grafiek) en vindt de koers op dit moment haar support op de 21 weken MA alsmede de dagelijkse BB en de stijgende trendlijn van de normale triangle zoals getekend in afbeelding 1.
Echter is het wel belangrijk defensief te zijn met je portfolio indien je op de korte tot middellange termijn handelt. Ik kan mij voorstellen dat je een Stop-Loss (SL) plaatst net onder de $9.500 (maar dan loop je wel het risico uit te worden gestopt bij een mogelijke fake-out) want de wekelijkse grafiek laat zien dat – indien dat niveau wordt gebroken – we waarschijnlijk richting de $8.800 of zelfs laag in de $8.000 gaan. Dat zouden namelijk de eerste support niveaus zijn op de wekelijkse grafiek. Mocht je geen gebruik maken van SL’s en een portfolio aan het opbouwen zijn voor de lange termijn die je weg stopt in je wallet zou ik persoonlijk kijken naar buys rond de eerder genoemde support-niveaus ($8.800 en $8.000) en eventueel zelfs $7.500. Persoonlijk heb ik op dit niveau al in de afgelopen maanden een positie geopend die ik niet wens te vergroten maar een long-positie op dit niveau (met eventueel een korte stop-loss eronder) is uiteraard ook geen gek idee daar we nu op een kritisch support niveau liggen. Een ander idee kan zijn (indien je een long term hold portfolio bezit) om een hedge te maken op dit niveau (of beter nog: net onder de 21 weken MA) doormiddel van een short. Op die manier ‘verzeker’ je de eventuele verliezen van je buy and hold-portfolio en kun je mogelijk op een lager niveau je buy and hold-portfolio vergroten met de winsten van je hedge en/of additioneel kapitaal. De kosten van de hedge zouden mogelijk het SL-verlies zijn, indien de koers toch naar boven uitbreekt (en transactie en margin-kosten). 
Het wordt een spannende week want hoewel volgens de dagelijkse grafiek de huidige patronen van de normal triangle en de descending triangle nog respectievelijk ongeveer 5 en 12 dagen kunnen voortduren heb ik niet het idee dat de markt dit nog lang volhoudt. Daar is het volume wat laag voor en de spanning te groot.
Binnenkort lanceert Crypto Insiders een nieuwe dienst waarin ook ik mijn steentje zal bijdragen! Denk aan technische analyses, koersupdates, trading signals, geschreven uitleg, Ask Me Anything-sessies en meer. Meer over de nieuwe dienst lezen? Klik dan hier. Voor de liefhebbers hebben we hieronder alvast een voorproefje!
https://vimeo.com/360527686
Tot volgende week!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.en vo

Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Columns nieuws

Jouw cryptowallet is in gevaar - dit is wat je vandaag nog moet doen
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Column
Tim Kamp
Columns
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Waarom bitcoin binnenkort al zijn all-time high kan breken
Column
Thom Derks
Columns
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
De reden waarom handelen in crypto eigenlijk zo riskant is
Column
Tim Kamp
Columns
Advertentie