Kevin Schijven Kevin Schijven
01/09/2023 07:50 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 07:50

Marktupdate: crypto krijgt klap, angst stijgt, bitcoin onder $26.000

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto begint spannende week in rood: Bitcoin en vooral XRP dalen fors

Foto: Only background/Shutterstock

De crypto markt maakte deze week een sterke opleving. Dat had alles te maken met de overwinning van Grayscale in de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) omtrent een bitcoin exchange-traded fund (ETF).

Er was daarom hoop dat de SEC deze week een of meerdere aanvragen voor een bitcoin-ETF, of beursfonds, zou goedkeuren. Echter koos de toezichthouder ervoor om, zoals verwacht, de beslissingen uit te stellen. Maar liefst zeven beslissingen werden uitgesteld, waaronder de aanvraag van Blackrock. De volgende ronde vindt plaats medio oktober.

De totale marktkapitalisatie van crypto daalt met 3,4% ten opzichte van 24 uur geleden naar $1,05 biljoen. Het handelsvolume stijgt in dezelfde periode met 31,6% naar $37,9 miljard. De dominantie van bitcoin ten opzichte van altcoins daalt naar 48,3%. De populaire sentiment indicator, de Fear & Greed Index, daalt van 52 naar 40, een teken dat de angst toeneemt.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin dipt terug onder $26.000

Bitcoin (BTC) schoot dinsdag, na de overwinning van Grayscale, van $26.000 naar $28.000. Een dag later zakte bitcoin al terug naar $27.000 en door het ETF nieuws van gisteren viel de koers weer helemaal terug naar $26.000.

Bitcoin dipte gisterenavond zelfs even naar $25.675 en ook vanochtend lijkt de koers moeite te hebben om boven $26.000 stand te houden. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op $25.980 op Bybit en €23.935 op Bitvavo. Bitcoin staat daarmee vandaag 4,6% in de min.

Helaas is September, zelfs nog meer dan augustus, historisch een rode maand voor de bitcoin koers.

Veel analisten verwachten dan ook binnenkort een hertest van de recente low rond $25.000.

Advertisement

Ethereum koers daalt mee

Ethereum (ETH) werd door het sentiment meegetrokken, maar daalt iets minder hard. Toch verliest ETH de grip op $1.700 en kwam zo diep uit als $1.630. Op het moment van schrijven hangt ETH rond $1.645 en staat daarmee vandaag 3,5% in de min.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tron en toncoin stijgen in rode crypto top 10

We hebben twee groene uitzonderingen vandaag in de top 10. Tron (TRX) schoot juist omhoog gisterenavond en bleef gedurende nacht gestaag doorstijgen. Met een prijs van $0,77 staat TRX vandaag 1,4% in de plus. Toncoin (TON) maakte gisteren een nog sterkere stijging, maar zakt vanochtend iets. Toch staat TON met $1,72 vandaag 2,2% in de plus.

De rest van de top 10 kleurt echter behoorlijk rood. Cardano (ADA) houdt vooralsnog het best stand maar staat met $0,256 alsnog 3,4% in de min vandaag. Ripple (XRP) daalt met 3,8% terug naar $0,505. Binance coin (BNB) komt op $213,7 uit en staat al 4,5% in de min. Dogecoin (DOGE) daalt ook met 4,5% en komt uit op $0,063.

Solana (SOL) zakt zelfs met 4,7% naar $19,8. Polkadot (DOT) verliest maar liefst 5,4% van zijn waarde en komt op $4,25 uit. Polygon (MATIC) is echter de grootste verliezer uit de top 10 en zakt met 5,8% naar $0,547.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Ook crypto top 100 krijgt flinke klappen

Ook de top 100 staat vol met rode koersen vandaag. De grootste verliezers zijn fantom (FTM), theta (THETA), pepe (PEPE), stacks (STX), graph (GRT), ecash (XEC) en litecoin (LTC), die allemaal ongeveer 6% zijn gedaald. Bitcoin cash (BCH), filecoin (FIL), render (RNDR), optimism (OP) en rollbit coin (RLB) verliezen zelfs 7% van hun waarde.

Toch hebben we nog een enkele uitzondering: maker (MKR). De MKR koers maakte gisteren een flinke sprong en kon de rest van de dag sterk standhouden ondanks de dalende markt. Met een prijs van $1.150 staat MKR vandaag 5,6% in de plus. Volgens analysebedrijf Santiment is dit het gevolg van grote investeerders die recent insloegen.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement