Kevin Schijven Kevin Schijven
29/05/2022 17:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2022 17:11

Bitcoin en crypto mining verbruikt meer stroom dan landbouw in Rusland

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin en crypto mining verbruikt meer stroom dan landbouw in Rusland

Foto: Gaston Cerliani/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en crypto-mining zijn verantwoordelijk voor meer dan 2% van het totale energieverbruik in Rusland. Dat is meer dan de gehele agrarische sector in het land, meldt het Russische ministerie van Industrie en Handel. Dat rapporteert persbureau Interfax op 27 mei.

“Weet je voor hoeveel mining verantwoordelijk is voor de elektriciteitsopwekking in ons land? Ik zal het je vertellen: meer dan 2%. Dit is meer dan het elektriciteitsverbruik voor de landbouw. We kunnen niet anders dan mining erkennen als een industrie op zich.”

Aldus staatssecretaris Vasily Shpak tijdens een speech over de ontwikkeling van blockchain-technologie en de regulering van cryptocurrencies. Shpak zegt dat crypto-mining momenteel in een “grijs gebied” zit qua regelgeving. Mining wordt niet belast in Rusland, maar er zitten wel risico’s aan verbonden volgens de onderminister.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

BTC mining moet gereguleerd worden in Rusland

Shpak verwacht echter dat de hoeveelheid energie die de crypto-sector verbruikt in de nabije toekomst zal afnemen. Hij doelt daarmee waarschijnlijk op de overstap van proof-of-work (PoW) protocollen naar proof-of-stake (PoS). Alhoewel Ethereum (ETH) momenteel aan deze overstap werkt, geldt dat niet voor Bitcoin.

“Hoogstwaarschijnlijk zal er in de nabije toekomst minder energie worden besteed aan mining in het algemeen, omdat de wereld van digitale valuta’s overgaat op andere goedkopere protocollen dan waarmee bitcoin momenteel wordt gemined.”

Toch wil Shpak mining niet verbieden in Rusland, maar reguleren. Hij wil de crypto-mining industrie “witwassen” zodat het inzichtelijk en transparant wordt voor de staat.

“Desalniettemin is het duidelijk dat ze op de een of andere manier energie zullen verbruiken, dit is een technologische activiteit. Hier is ons standpunt volkomen ondubbelzinnig: mining moet worden gereguleerd en erkend worden als industriële activiteit.”

De discussie over het legaliseren begon enkele maanden geleden toen de Russische Centrale Bank voor een compleet verbod pleitte. Dat plan voor een verbod lijkt inmiddels volledig van tafel te zijn.

Advertentie

Rusland vijfde grootste bitcoin mining land

Interfax verwijst verder naar een onderzoek van Cambridge Center for Alternative Finance uit oktober, toen bleek dat Rusland op de derde plek stond van grootste mining-landen na VS en Kazakhstan met 11%. Nieuwe cijfers (tot januari 2022) van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) tonen echter dat Rusland nog maar verantwoordelijk is voor 4,7% van het wereldwijde totaal. Het komt daarmee op de vijfde plaats uit, na Canada en China. Blijkbaar zetten miners in China hun mining apparaten toch weer massaal stiekem aan.

In Rusland werd onlangs nog een illegale mining-farm ontdekt in de oudste gevangenis van het land. Ook overweegt het land momenteel om crypto te gebruiken voor internationale betalingen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie